Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 635219

Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja


Pavlečić, Mladen, Tepalović, Dino, Ivančić Šantek, Mirela, Rezić, Tonči, Šantek, Božidar
Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 118-125 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 635219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja
(The Effect of Total Oxygen Concentraction in the Bottle on the Beer Quality During Storage)

Autori
Pavlečić, Mladen, Tepalović, Dino, Ivančić Šantek, Mirela, Rezić, Tonči, Šantek, Božidar

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 7 (2012); 118-125

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pivo donjeg vrenja; staklene boce; oksidacija; trans-2-nonenal; senzorska analiza; kakvoća piva (aroma i okus)
(lager beer; glass bottle; oxidation; trans-2-nonenal; sensory analysis; beer quality; flavour)

Sažetak
U ovom istraživanju provedeno je ispitivanje utjecaja ukupne koncentracije kisika u staklenoj boci na kakvoću piva donjeg vrenja tijekom skladištenja. Pivo je bilo skladišteno na temperaturi od 22 - 25°C u tamnoj prostoriji, a u pivu je bio prisutan kisik u tri različite ukupne početne koncentracije: 0, 09 mg/L, 0, 29 mg/L i 0, 63 mg/L. Tijekom skladištenja (98 dana) u pivu je praćena promjena koncentracije trans-2-nonenala kao indikatora procesa oksidacije (starenja) piva, a dobiveni rezultati pokazuju da koncentracija trans-2-nonenala nije direktno ovisna o ukupnoj koncentraciji kisika u boci piva. U ovom istraživanju provedena je i senzorska analiza uzoraka piva koja je pokazala da povećane ukupne koncentracije kisika u boci izravno utječu na ocjenu kakvoće piva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tonči Rezić (autor)

Avatar Url Božidar Šantek (autor)

Avatar Url Mladen Pavlečić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Pavlečić, Mladen, Tepalović, Dino, Ivančić Šantek, Mirela, Rezić, Tonči, Šantek, Božidar
Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 118-125 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Pavlečić, Mladen, Tepalović, Dino, Ivančić Šantek, Mirela, Rezić, Tonči, Šantek, Božidar (2012) Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7, 118-125.
@article{article, year = {2012}, pages = {118-125}, keywords = {pivo donjeg vrenja, staklene boce, oksidacija, trans-2-nonenal, senzorska analiza, kakvo\'{c}a piva (aroma i okus)}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {7}, issn = {1847-3423}, title = {Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvo\'{c}u piva tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {pivo donjeg vrenja, staklene boce, oksidacija, trans-2-nonenal, senzorska analiza, kakvo\'{c}a piva (aroma i okus)} }
@article{article, year = {2012}, pages = {118-125}, keywords = {lager beer, glass bottle, oxidation, trans-2-nonenal, sensory analysis, beer quality, flavour}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {7}, issn = {1847-3423}, title = {The Effect of Total Oxygen Concentraction in the Bottle on the Beer Quality During Storage}, keyword = {lager beer, glass bottle, oxidation, trans-2-nonenal, sensory analysis, beer quality, flavour} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font