Pregled bibliografske jedinice broj: 635219
Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja
Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 118-125 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 635219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja
(The Effect of Total Oxygen Concentraction in the Bottle on the Beer Quality During Storage)
Autori
Pavlečić, Mladen, Tepalović, Dino, Ivančić Šantek, Mirela, Rezić, Tonči, Šantek, Božidar
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 7
(2012);
118-125
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pivo donjeg vrenja; staklene boce; oksidacija; trans-2-nonenal; senzorska analiza; kakvoća piva (aroma i okus)
(lager beer; glass bottle; oxidation; trans-2-nonenal; sensory analysis; beer quality; flavour)
Sažetak
U ovom istraživanju provedeno je ispitivanje utjecaja ukupne koncentracije kisika u staklenoj boci na kakvoću piva donjeg vrenja tijekom skladištenja. Pivo je bilo skladišteno na temperaturi od 22 - 25°C u tamnoj prostoriji, a u pivu je bio prisutan kisik u tri različite ukupne početne koncentracije: 0, 09 mg/L, 0, 29 mg/L i 0, 63 mg/L. Tijekom skladištenja (98 dana) u pivu je praćena promjena koncentracije trans-2-nonenala kao indikatora procesa oksidacije (starenja) piva, a dobiveni rezultati pokazuju da koncentracija trans-2-nonenala nije direktno ovisna o ukupnoj koncentraciji kisika u boci piva. U ovom istraživanju provedena je i senzorska analiza uzoraka piva koja je pokazala da povećane ukupne koncentracije kisika u boci izravno utječu na ocjenu kakvoće piva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb