Pregled bibliografske jedinice broj: 635110
Hrvatska prehrambena industrija nakon ulaska u EU – stanje, izazovi i perspektive
Hrvatska prehrambena industrija nakon ulaska u EU – stanje, izazovi i perspektive // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013. str. 12-13 (plenarno, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 635110 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hrvatska prehrambena industrija nakon ulaska u EU – stanje, izazovi i perspektive
(Croatian food industry after joining the EU - status, challenges and prospects)
Autori
Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci
/ Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013, 12-13
ISBN
978-953-154-195-4
Skup
Proizvodnja hrane i šumarstvo-temelj razvoja istočne Hrvatske
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.06.2013. - 15.06.2013
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
prehrambena industrija Republike Hrvatske; prehrambeni proizvodi; poljoprivredni proizvodi
(Food Industry of the Republic of Croatian; food products; agricultural products)
Sažetak
Stanje u prehrambenoj industriji Republike Hrvatske nije zadovoljavajuće. Razlozi su višestruki. Jedan od najvažnijih je sigurno dugogodišnji neprimjeren odnos prema prerađivačkoj prehrambenoj industriji kroz izostanak većeg stupnja valorizacije kroz finalizaciju poljoprivrednih proizvoda i odgovarajuću organizaciju plasmana na sve izbirljivijem tržištu i u sve naglašenijim uvjetima sveopće globalizacije. Najuspješnija domaća prehrambena prerađivačka industrija je ona koja se oslanja na uvozne sirovine i poluprerađevine. U nekim slučajevima je uvoz i nužan. Negativni trend bi se trebao promijeniti u korist domaćih (hrvatskih) poljoprivrednih proizvođača sirovina (biljnog i animalnog podrijetla) prije svega kroz veću podršku onih institucija koje bilo da neposredno upravljaju ili indirektno utječu na politiku i odlučivanje događanja u tom sektoru. Zadnjih godina ima pokušaja, od strane nekih prerađivača da se podignu nasade, npr. voća ili povećaju površine za uzgoj povrća, i/ili izgrade ili prošire prerađivačke i skladišne kapacitete, za preradu sirovina u odgovarajuće proizvode. Ono što prerađivačku prehrambenu industriju najviše koči su bolja organizacija proizvodnje odgovarajućih poljoprivrednih kultura i njihova prerada, zatim marginaliziranje sektora prerade, zastarjela tehnologija, i vrlo slabi razvoj proizvoda više/visoke dodane vrijednosti. Ulaskom u EU, situacija bi se trebala popraviti ako svi koji rade u ovom sektoru iskoriste mogućnosti, koje pružaju EU fondovi, te kroz proizvodnju cijelog niza prehrambenih proizvoda namijenjenih velikom broju različitih grupa potrošača, s npr. posebnim potrebama. Ne bi trebalo zanemariti proizvodnju poluprerađevina i/ili proizvoda (dodataka/aditiva) koji su sastavni dio velikog broja prehrambenih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek