Pregled bibliografske jedinice broj: 634995
Utjecaj okoline na sadržaj ulja i sastav masnih kiselina kod novih OS-hibridnih kombinacija suncokreta.
Utjecaj okoline na sadržaj ulja i sastav masnih kiselina kod novih OS-hibridnih kombinacija suncokreta. // Poljoprivreda (Osijek), 19 (2013), 1; 41-47 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 634995 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj okoline na sadržaj ulja i sastav masnih kiselina kod novih OS-hibridnih kombinacija suncokreta.
(Environmental impact on oil content and fatty acid composition of new OS-hybrid combinations of sunflower.)
Autori
Krizmanić, Miroslav ; Mijić, Anto ; Liović, Ivica ; Sudarić, Aleksandra ; Sudar, Rezica ; Duvnjak, Tomislav ; Krizmanić, Goran ; Bilandžić, Marijan.
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 19
(2013), 1;
41-47
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
suncokret; hibridi; sadržaj ulja; masne kiseline
(Sunflower; Hybrids; Oil content; Fatty acid)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati istraživanja 17 novih OS-hibridnih kombinacija suncokreta kroz tri godine (2009.-2011.) na dvije lokacije (Nova Gradiška i Osijek), s ciljem da se utvrdi varijabilnost sadržaja ulja i sastav masnih kiselina u ulju u različitim okolinama. Utvrđene su statistički značajne razlike u sadržaju ulja i sastavu masnih kiselina između godina, lokacija i hibrida. Prosječan sadržaj ulja iznosio je 48, 74 %, sadržaj palmitinske kiseline (C16:0) 5, 626%, stearinske (C18:0) 3, 682%, oleinske (C18:1) 24, 741% i linolne (C18:2) 64, 447%. Na obje lokacije, najveći je sadržaj ulja bio 2011. godine (50, 97%), 2009. oleinske kiseline (27, 379%), a 2010. najveći sadržaj linolne kiseline (66, 153%). Statistički značajno veći sadržaj ulja, palmitinske i linolne kiseline ostvaren je na lokaciji Nova Gradiška. Na lokaciji Osijek ostvaren je statistički značajno veći sadržaj oleinske kiseline (25, 820%). Palmitinska, stearinska i linolna kiselina bile su u statistički visoko značajnoj srednje jakoj do jakoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem ulja, a oleinska kiselina u jakoj negativnoj korelaciji (-0, 660**). Odnos oleinske i linolne kiseline bio je statistički značajno u visoko negativnoj korelaciji (-0, 974**).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Upisao u CROSBI: (miroslav.krizmanic@poljinos.hr), 01. srpnja 2013. u 13:05 sati
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0000000-3538 - Stabilnost genotipova suncokreta na važna agronomska svojstva i kakvoću ulja (Krizmanić, Miroslav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Miroslav Krizmanić
(autor)
Tomislav Duvnjak
(autor)
Rezica Sudar
(autor)
Ivica Liović
(autor)
Aleksandra Sudarić
(autor)
Anto Mijić
(autor)
Marijan Bilandžić
(autor)
Goran Krizmanić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- SCOPUS, DOAJ, Hrvatska bibliografija, niz C