Pregled bibliografske jedinice broj: 634901
Svojstva želatinizacije i retrogradacije dvostruko modificiranih škrobova pšenice i krumpira
Svojstva želatinizacije i retrogradacije dvostruko modificiranih škrobova pšenice i krumpira, 2013., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 634901 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva želatinizacije i retrogradacije dvostruko
modificiranih škrobova pšenice i krumpira
(Gelatinisation and retrogradation properties of
dual modified wheat and potato starches)
Autori
Lendić, Dražen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.06
Godina
2013
Stranica
41
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
dvostruko modificiranje ; škrob pšenice i krumpira ; acetanhidrid ; STPP ; DMK
(dual modification ; wheat and potato starch ; acetanhydride ; STPP ; DSC)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj dvostrukog modificiranja ; acetiliranja acetanhidridom u udjelu 8%, potom umrežavanjem natrij tripolifosfatom u udjelima 2, 5 i 5% na svojstva želatinizacije i retrogradacije škroba pšenice i krumpira. Ispitivanja pomoću diferencijalne motridbene kalorimetrije pokazala su da je temperatura želatinizacije modificiranih škrobova pšenice i krumpira rasla slijedom: acetilirani škrob < dvostruko modificirani škrob < umreženi škrob. Umrežavanje je povisilo entalpiju želatinizacije škroba izoliranog iz pšenice sorte Srpanjka, a acetiliranje i dvostruko modificiranje su je snizili. Škrobu izoliranom iz pšenice sorte Golubica i komercijalnom krumpirovom škrobu svi postupci modifikacije snizili su vrijednost entalpije želatinizacije. Modificiranje škroba acetiliranjem, umrežavanjem i dvostrukim modificiranjem u ovom istraživanju rezultiralo je sniženjem entalpije retrogradacije, pri čemu je najznačajniji utjecaj uočen kod dvostruke modifikacije škroba krumpira nakon 7 dana skladištenja pri 4 °C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)