Pregled bibliografske jedinice broj: 634847
Biološka aktivnost Asteraceae-a
Biološka aktivnost Asteraceae-a // Bilten 17. međunarodne Tehnologijade, 6-12. svibnja 2013. / Kačunić, Antonija, Barbarić, Joško (ur.).
Split: Grafis d.o.o. , Split, 2013. str. 34-34 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 634847 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološka aktivnost Asteraceae-a
(Biological activity of Asteraceae species)
Autori
Balić, Vedrana ; Generalić Mekinić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Bilten 17. međunarodne Tehnologijade, 6-12. svibnja 2013.
/ Kačunić, Antonija, Barbarić, Joško - Split : Grafis d.o.o. , Split, 2013, 34-34
ISBN
978-953-7803-00-1
Skup
17. međunarodna Tehnologijada
Mjesto i datum
Makarska, Hrvatska, 06.05.2013. - 12.05.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Asteraceae; fenolni spojevi; slobodni radikali; antioksidacijska svojstva
(Asteraceae; phenolic compounds; free radicals; antioxidant properties)
Sažetak
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je ustanovila da se primarna zdravstvena zaštita, kod ~80 % ukupne svjetske populacije, oslanja na tradicionalnu medicinu, a većina terapija uključuje uporabu biljnih ekstrakata i njihovih aktivnih spojeva. Biljke se, osim u medicinske svrhe, koriste od davnina za poboljšanje okusa i arome hrane te kao konzervansi. Danas je, opća svijest potrošača o značaju prehrane i pitanje sigurnost sintetskih aditiva, potaklo znanstvenike da pronađu učinkovite i sigurne prirodne izvore antioksidansa, osobito među biljnim materijalom. U ovom radu istražen je fenolni sastav i antioksidacijska svojstva ekstrakata pet biljaka iz porodice Asteraceae. Ukupni fenoli određeni su Folin-Ciocalteu metodom, dok su antioksidacijska svojstva testirana primjenom pet metoda: redukcijska aktivnost (FRAP), sposobnost hvatanja slobodnih radikala (DPPH, NO, Briggs-Rauscher oscilacijska metoda) te metodom određivanja oksidacijske stabilnosti masti (rancimat). Dobiveni rezultati ukazuju na varijacije među biljnim uzorcima, kako u fenolnom sastavu tako i u antioksidacijskoj aktivnosti. Ekstrakt stolisnika je najbogatiji fenolima te se pokazao najučinkovitijim antioksidansom korištenjem svih metoda, osim kod rancimat metode, što ukazuje na slabu aktivnost fenolnih spojeva stolisnika u lipidnom mediju.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Mentor studentskog rada : Generalić Mekinić Ivana
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split