Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 634737

Specifičnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj – stanje i perspektive


Kralik, Gordana; Margeta, Vladimir; Kralik, Igor; Budimir, Kristina
Specifičnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj – stanje i perspektive // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 54 (2012), 2; 59-70 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 634737 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Specifičnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj – stanje i perspektive
(Particularities of pig breeding in the Republic of Croatia – current state and future prospects)

Autori
Kralik, Gordana ; Margeta, Vladimir ; Kralik, Igor ; Budimir, Kristina

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 54 (2012), 2; 59-70

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
svinje ; pasmine ; dobrobit ; sastav mesa ; funkcionalni sastojci
(pigs ; origin ; welfare ; meat composition ; functional ingredient)

Sažetak
Svinjogojska proizvodnja u Republici Hrvatskoj ima dugu tradiciju. U radu se istražuje razvoj svinjogojske proizvodnje od 2006. do 2011. godine uz analizu bitnih čimbenika o kojima ovisi ova proizvodnja. Ukupni broj svinja pokazuje značajan pad u analiziranom razdoblju (svinje za rasplod 34, 88%, nazimica 45, 54%, zaklane svinje 22, 33%), uz istovremeno povećanje uvoza 29, 90%. Pod kontrolom proizvodnosti nalazi se 26.586 plotkinja od kojih se 90, 4% uzgaja na velikim farmama, a svega 9, 6% na obiteljskim gospodarstvima. U populaciji krmača u 2011. godini Topigs sudjeluje s 25, 94%, PIC 47, 40%, različite križanke 12, 42%, a 15, 89% čine čiste pasmine: veliki jorkšir, švedski landras, njemački landras, durok i pietren, kao i autohtone pasmine crna slavonska i turopoljska svinja. Uzgoj crne slavonske svinje širi se na obiteljskim gospodarstvima, i u 2011. godini u Republici Hrvatskoj uzgajalo se 896 krmača i 109 nerastova ove pasmine. To je svinja kod koje se prosječni postotni udio mesa kreće oko 40% s karakterističnim sadržajem intramuskularne masti koja svojom količinom i sastavom utječe na ukusnost i tehnološka svojstva mesa te se meso ove svinje koristi za preradu u visokovrijedne tradicionalne proizvode. U radu se ističe značaj svinjskog mesa u ljudskoj prehrani te mogućnosti obogaćivanja svinjskog mesa funkcionalnim sastojcima kao što su n-3 PUFA i selen. Povećanje sadržaja αLNA, EPA i DHA, kao i selena, u svinjskom mesu može se postići pomoću hranidbe, izborom određenih krmiva i ulja u obroku. Porast selena u mesu svinja raste s povećanom koncentracijom ovog mikroelementa u smjesama. Svinjsko meso može se smatrati funkcionalnom hranom ako je obogaćeno sastojcima koji pozitivno djeluju na fiziološke funkcije u organizmu i očuvanje zdravlja. U radu se analiziraju mogućnosti daljnjeg razvoja svinjogojstva u našoj zemlji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Margeta, Vladimir; Kralik, Igor; Budimir, Kristina
Specifičnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj – stanje i perspektive // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 54 (2012), 2; 59-70 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Kralik, G., Margeta, V., Kralik, I. & Budimir, K. (2012) Specifičnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj – stanje i perspektive. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 54 (2), 59-70.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Margeta, Vladimir and Kralik, Igor and Budimir, Kristina}, year = {2012}, pages = {59-70}, keywords = {svinje, pasmine, dobrobit, sastav mesa, funkcionalni sastojci}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {54}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Specifi\v{c}nosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj – stanje i perspektive}, keyword = {svinje, pasmine, dobrobit, sastav mesa, funkcionalni sastojci} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Margeta, Vladimir and Kralik, Igor and Budimir, Kristina}, year = {2012}, pages = {59-70}, keywords = {pigs, origin, welfare, meat composition, functional ingredient}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {54}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Particularities of pig breeding in the Republic of Croatia – current state and future prospects}, keyword = {pigs, origin, welfare, meat composition, functional ingredient} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font