Pregled bibliografske jedinice broj: 634737
Specifičnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj – stanje i perspektive
Specifičnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj – stanje i perspektive // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 54 (2012), 2; 59-70 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 634737 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Specifičnosti svinjogojske proizvodnje u Republici
Hrvatskoj – stanje i perspektive
(Particularities of pig breeding in the Republic of
Croatia – current state and future prospects)
Autori
Kralik, Gordana ; Margeta, Vladimir ; Kralik, Igor ; Budimir, Kristina
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 54
(2012), 2;
59-70
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svinje ; pasmine ; dobrobit ; sastav mesa ; funkcionalni sastojci
(pigs ; origin ; welfare ; meat composition ; functional ingredient)
Sažetak
Svinjogojska proizvodnja u Republici Hrvatskoj ima dugu tradiciju. U radu se istražuje razvoj svinjogojske proizvodnje od 2006. do 2011. godine uz analizu bitnih čimbenika o kojima ovisi ova proizvodnja. Ukupni broj svinja pokazuje značajan pad u analiziranom razdoblju (svinje za rasplod 34, 88%, nazimica 45, 54%, zaklane svinje 22, 33%), uz istovremeno povećanje uvoza 29, 90%. Pod kontrolom proizvodnosti nalazi se 26.586 plotkinja od kojih se 90, 4% uzgaja na velikim farmama, a svega 9, 6% na obiteljskim gospodarstvima. U populaciji krmača u 2011. godini Topigs sudjeluje s 25, 94%, PIC 47, 40%, različite križanke 12, 42%, a 15, 89% čine čiste pasmine: veliki jorkšir, švedski landras, njemački landras, durok i pietren, kao i autohtone pasmine crna slavonska i turopoljska svinja. Uzgoj crne slavonske svinje širi se na obiteljskim gospodarstvima, i u 2011. godini u Republici Hrvatskoj uzgajalo se 896 krmača i 109 nerastova ove pasmine. To je svinja kod koje se prosječni postotni udio mesa kreće oko 40% s karakterističnim sadržajem intramuskularne masti koja svojom količinom i sastavom utječe na ukusnost i tehnološka svojstva mesa te se meso ove svinje koristi za preradu u visokovrijedne tradicionalne proizvode. U radu se ističe značaj svinjskog mesa u ljudskoj prehrani te mogućnosti obogaćivanja svinjskog mesa funkcionalnim sastojcima kao što su n-3 PUFA i selen. Povećanje sadržaja αLNA, EPA i DHA, kao i selena, u svinjskom mesu može se postići pomoću hranidbe, izborom određenih krmiva i ulja u obroku. Porast selena u mesu svinja raste s povećanom koncentracijom ovog mikroelementa u smjesama. Svinjsko meso može se smatrati funkcionalnom hranom ako je obogaćeno sastojcima koji pozitivno djeluju na fiziološke funkcije u organizmu i očuvanje zdravlja. U radu se analiziraju mogućnosti daljnjeg razvoja svinjogojstva u našoj zemlji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Igor Kralik
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Vladimir Margeta
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts