Pregled bibliografske jedinice broj: 634734
Peradarstvo Republike Hrvatske – stanje i perspektive
Peradarstvo Republike Hrvatske – stanje i perspektive // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 54 (2012), 2; 47-58 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 634734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Peradarstvo Republike Hrvatske – stanje i
perspektive
(Poultry breeding in the Republic of Croatia –
situation and perspectives)
Autori
Kralik, Gordana ; Kralik, Igor ; Kralik, Zlata ; Janječić, Zlatko
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 54
(2012), 2;
47-58
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
perad ; brojnost ; meso ; jaja ; autohtone pasmine ; funkcionalni sastojci
(poultry ; population ; meat ; eggs ; autochthonous breeds ; functional ingredients)
Sažetak
Peradarska proizvodnja je značajna grana stočarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj. U radu se prikazuju specifičnosti razvoja peradarske proizvodnje (mesa i jaja) od 2006. do 2011. godine, uvoz, izvoz, kao i bilanca potrošnje mesa peradi. Ukupan broj svih vrsta peradi u 2006. godini bio je 10, 087 mil. kljunova, ali je do 2011. godine smanjen na 9, 523 mil. kljunova, odnosno 5, 6%. U ukupnom fondu svih vrsta peradi, kokoši sudjeluju s 82, 75%, pure 11, 93%, patke 3, 37%, guske 0, 77%, a ostala perad s 1, 18%. Prirast peradi smanjen je za 21%, a proizvodnja jaja za 18, 2%. Izračunati su trendovi proizvodnje mesa i prirasta peradi, kao i proizvodnje jaja za analizirano razdoblje. Prikazani su konvencionalni i alternativni sustavi proizvodnje u peradarstvu. Posebno je istaknut značaj proizvoda peradi u ljudskoj prehrani te sastav nutrijenata u mesu i jajima. Važni nutricini (funkcionalni sastojci) na koje se stavlja naglasak u radu su n -3 PUFA, karnozin i lutein. Na sastav i sadržaj masnih kiselina u mesu i jajima može se utjecati sastavom obroka za perad tj. uključivanjem biljnih i animalnih ulja u obrok. Karnozin je dipeptid, a obogaćivanje mesa ovim funkcionalnim sastojkom može se postići dodavanjem β-alanina i histidina u hranu za piliće. U radu se ističe antioksidativno djelovanje karnozina u živom tkivu i mesu jer se karnozin danas izučava kao „antiageing“ čimbenik. Selen kao mikroelement pokazuje bolju učinkovitist u organskom, nego anorganskom obliku pri deponiranju u mesu, žumanjku i bjelanjku. Meso i jaja peradi mogu se koristiti za proizvodnju funkcionalnih namirnica. U radu također se opisuju autohtone pasmine peradi kao što su zagorski puran i kokoš hrvatica. Na kraju se anticipiraju mogućnosti daljnjeg razvoja peradarske proizvodnje u našoj zemlji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts