Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 634734

Peradarstvo Republike Hrvatske – stanje i perspektive


Kralik, Gordana; Kralik, Igor; Kralik, Zlata; Janječić, Zlatko
Peradarstvo Republike Hrvatske – stanje i perspektive // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 54 (2012), 2; 47-58 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 634734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Peradarstvo Republike Hrvatske – stanje i perspektive
(Poultry breeding in the Republic of Croatia – situation and perspectives)

Autori
Kralik, Gordana ; Kralik, Igor ; Kralik, Zlata ; Janječić, Zlatko

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 54 (2012), 2; 47-58

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
perad ; brojnost ; meso ; jaja ; autohtone pasmine ; funkcionalni sastojci
(poultry ; population ; meat ; eggs ; autochthonous breeds ; functional ingredients)

Sažetak
Peradarska proizvodnja je značajna grana stočarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj. U radu se prikazuju specifičnosti razvoja peradarske proizvodnje (mesa i jaja) od 2006. do 2011. godine, uvoz, izvoz, kao i bilanca potrošnje mesa peradi. Ukupan broj svih vrsta peradi u 2006. godini bio je 10, 087 mil. kljunova, ali je do 2011. godine smanjen na 9, 523 mil. kljunova, odnosno 5, 6%. U ukupnom fondu svih vrsta peradi, kokoši sudjeluju s 82, 75%, pure 11, 93%, patke 3, 37%, guske 0, 77%, a ostala perad s 1, 18%. Prirast peradi smanjen je za 21%, a proizvodnja jaja za 18, 2%. Izračunati su trendovi proizvodnje mesa i prirasta peradi, kao i proizvodnje jaja za analizirano razdoblje. Prikazani su konvencionalni i alternativni sustavi proizvodnje u peradarstvu. Posebno je istaknut značaj proizvoda peradi u ljudskoj prehrani te sastav nutrijenata u mesu i jajima. Važni nutricini (funkcionalni sastojci) na koje se stavlja naglasak u radu su n -3 PUFA, karnozin i lutein. Na sastav i sadržaj masnih kiselina u mesu i jajima može se utjecati sastavom obroka za perad tj. uključivanjem biljnih i animalnih ulja u obrok. Karnozin je dipeptid, a obogaćivanje mesa ovim funkcionalnim sastojkom može se postići dodavanjem β-alanina i histidina u hranu za piliće. U radu se ističe antioksidativno djelovanje karnozina u živom tkivu i mesu jer se karnozin danas izučava kao „antiageing“ čimbenik. Selen kao mikroelement pokazuje bolju učinkovitist u organskom, nego anorganskom obliku pri deponiranju u mesu, žumanjku i bjelanjku. Meso i jaja peradi mogu se koristiti za proizvodnju funkcionalnih namirnica. U radu također se opisuju autohtone pasmine peradi kao što su zagorski puran i kokoš hrvatica. Na kraju se anticipiraju mogućnosti daljnjeg razvoja peradarske proizvodnje u našoj zemlji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zlatko Janječić (autor)

Avatar Url Zlata Kralik (autor)

Avatar Url Igor Kralik (autor)

Avatar Url Gordana Kralik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Kralik, Igor; Kralik, Zlata; Janječić, Zlatko
Peradarstvo Republike Hrvatske – stanje i perspektive // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 54 (2012), 2; 47-58 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Kralik, G., Kralik, I., Kralik, Z. & Janječić, Z. (2012) Peradarstvo Republike Hrvatske – stanje i perspektive. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 54 (2), 47-58.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Kralik, Igor and Kralik, Zlata and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko}, year = {2012}, pages = {47-58}, keywords = {perad, brojnost, meso, jaja, autohtone pasmine, funkcionalni sastojci}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {54}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Peradarstvo Republike Hrvatske – stanje i perspektive}, keyword = {perad, brojnost, meso, jaja, autohtone pasmine, funkcionalni sastojci} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Kralik, Igor and Kralik, Zlata and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko}, year = {2012}, pages = {47-58}, keywords = {poultry, population, meat, eggs, autochthonous breeds, functional ingredients}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {54}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Poultry breeding in the Republic of Croatia – situation and perspectives}, keyword = {poultry, population, meat, eggs, autochthonous breeds, functional ingredients} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font