Pregled bibliografske jedinice broj: 63473
Utjecaj sorte na sastav masnih kiselina, boju i fenole u maslinovom ulju
Utjecaj sorte na sastav masnih kiselina, boju i fenole u maslinovom ulju, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 63473 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte na sastav masnih kiselina, boju i fenole u maslinovom ulju
(Influence of variety on fatty acids composition, colour and phenols of olive oil)
Autori
Šebić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.05
Godina
2000
Stranica
57
Mentor
Rade, Desanka
Ključne riječi
sorta; masne kiseline; klorofil; boja; fenoli
(sort; fatty acids; chlorophyll; colour; phenols)
Sažetak
Sastav maslinovog ulja, koje je rezultat prirodnog biljnog metabolizma, izrazito je podložan, uz ostale čimbenike, utjecaju sorte odnosno genetskih osobina masline, a tako i utjecaju načina razmnožavanja masline. U ovom radu napravljena su istraživanja o utjecaju sorte, kao i načina razmnožavanja masline na sastav masnih kiselina, boju i udjel fenolnih spojeva u maslinovom ulju iz sorti Leccino/gen., Leccino/veg., Bjelica i Buža. Određeni su i osnovni pokazatelji kakvoće ulja (slobodne masne kiseline, peroksidni broj, specifične apsorbancije).
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058507
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Desanka Rade
(mentor)