Pregled bibliografske jedinice broj: 63395
Utjecaj probiotika VebacR50 (Streptococcus faecium M-74) na sastav crijevne mikroflore šarana (Cyprinus carpio L.)
Utjecaj probiotika VebacR50 (Streptococcus faecium M-74) na sastav crijevne mikroflore šarana (Cyprinus carpio L.), 2000., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 63395 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj probiotika VebacR50 (Streptococcus
faecium M-74) na sastav crijevne mikroflore
šarana (Cyprinus carpio L.)
(Influence of probiotic VebacR50 (Streptococcus
faecium M74) on content of intestinal
microflora in carp (Cyprinus carpio L.))
Autori
Šuput, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
11.02
Godina
2000
Stranica
36
Mentor
Opačak, Anđelko
Ključne riječi
probiotik VebacR50 ; šaran ; intestinalna mikroflora ; rast ; konverzija hrane
(probiotic VebacR50 ; carp ; intestinal microflora ; growth ; feed conversion)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj probiotika VebacR50 (Streptococcus faecium) na stres i fluktuaciju mikropopulacija intestinalnog trakta u intenzivnom uzgoju mlađa šarana. Pokus je proveden u intenzivnim uvjetima na ribnjačarstvu "Grudnjak" P.P., u kavezima koji su bili povezani u platformu smješteni u ribnjak veličine 850 m2. Pokus je izveden na kontrolnim (bez probiotika) i pokusnim skupinama (u svakoj po 150 kom. šarana) s po 2 ponavljanja. Iz svake skupine uzeto je po 5 uzoraka za bakteriološku analizu. Ribe su hranjene ručno pet puta dnevno peletiranom hranom s 38% bjelančevina. iz TSH Valpovo. Miješanje krmiva i VebacR850 izvršeno je u mješalici za premikse istog dana uz prethodno čišćenje i kontrolu cjelokupnog postrojenja. U hranu pokusnih skupina šarana dodano je 10 g/100 kg VebacR850. Šarani pokusnih skupina imali su statistički značajno niže gubitke za 22, 22% (P<0, 05). Crijevna mikroflora šarana u kontrolnoj i pokusnim skupinama sadržavala je autohtone mikroorganizme (Escherichia coli, Enterobacteriaceae, Streptococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Bacillus sp., Clostridium sp.). U pokusnim skupinama statistički je značajno smanjena gustoća Enterobacteriaceae, Streptococcus faecalis i Staphylococcus aureus u odnosu na kontrolne skupine, te Escherichia coli koja je potpuno eliminirana u pokusnim skupinama, nakon 14- dnevne hranidbe probiotikom VebacR50.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
079311
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Anđelko Opačak
(mentor)