Pregled bibliografske jedinice broj: 633783
Učestalost alergija na hranu kod djece mlađe školske dobi
Učestalost alergija na hranu kod djece mlađe školske dobi, 2013., diplomski rad, diplomski, Učiteljski fakultet u Osijeku, Dislocirani studij u Slavonskom Brodu, Osijek
CROSBI ID: 633783 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učestalost alergija na hranu kod djece mlađe školske dobi
(Frequency of food allergies among younger school age children)
Autori
Betlach, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Učiteljski fakultet u Osijeku, Dislocirani studij u Slavonskom Brodu
Mjesto
Osijek
Datum
19.06
Godina
2013
Stranica
56
Mentor
Bogut, Irella
Neposredni voditelj
Užarević, Zvonimir
Ključne riječi
alergija; alergija na hranu
(allergy; food allergy)
Sažetak
Živimo u vremenu kada smo sve više izloženi riziku od obolijevanja raznim bolestima pa tako i od čestih pojava alergija, a koji iz dana u dan sve više raste. Alergija predstavlja osjetljivost (hipersenzitivnost) organizma na određene tvari iz naše okoline. Tvari koje uzrokuju alergiju poznate su pod imenom antigeni ili alergeni. Ti se antigeni ili alergeni dijele na nekoliko vrsta, ovisno o tome kako osoba s njima dolazi u dodir. Vrsta alergija o kojoj sam odlučila nešto više saznati i posvetiti svoj diplomski rad je alergija na hranu. Alergijom na hranu, smatraju se pojave preosjetljivosti nakon uzimanja hrane koje nastaju kao rezultat reakcije imunološkog sustava. Ova vrsta alergija može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće se javlja kod male djece čiji imunološki sustav još nije dovoljno sazrio. Hrana na koju se najčešće javlja imunološka reakcija je kravlje mlijeko, jaja, ribe, rakovi i školjke, soja, orašasti plodovi, te poneka vrsta voća i povrća. Kako ova vrsta alergija predstavlja veliki problem za djecu, isto tako predstavlja i veliki izazov za roditelje, ali i za okolinu u kojoj dijete odrasta. Svi koji su odgovorni za brigu o djetetu trebaju znati da dijete ima po život opasne alergije na hranu, da namirnice koje uzrokuju alergije mogu biti prisutne u bilo kojem okruženju, trebaju znati kako spriječiti alergijsku reakciju te kako se njome nositi. Kako bih provjerila učestalost alergija na hranu kod djece mlađe školske dobi, provela sam istraživanje u gradskoj i seoskoj sredini te ispitala boluju li djeca od alergija na hranu i u kolikoj mjeri, koja je to hrana te kako se liječe. Rezultati ankete su pokazali kako su djeca iz seoske sredine više skloni alergijama nego li djeca iz gradske sredine. 12% učenika u seoskoj sredini alergični su na neku od namirnica. Najčešći alergeni koji potiču alergijsku reakciju su uglavnom kikiriki i orašasti plodovi, a njih slijedi voće i riba. Proučavajući alergije na hranu, shvatila sam da je osim pravilnog odabira terapije, od presudne važnosti i edukacija te zdrav način života koji bi uvelike olakšao patnje osobama koje boluju od ove vrste alergija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Temeljne medicinske znanosti, Pedagogija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek