Pregled bibliografske jedinice broj: 63356
Ispitivanje gospodarskih svojstava novih hibrida šećerne repe
Ispitivanje gospodarskih svojstava novih hibrida šećerne repe // Zbornik sažetaka Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Prof.dr.sc. Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 63356 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje gospodarskih svojstava novih hibrida šećerne repe
(Testing the economic traits of new sugar beet hybrids)
Autori
Pospišil, Milan ; Mustapić, Zvonko ; Tot, Ivan ; Žeravica, Andreja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva
/ Prof.dr.sc. Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000
Skup
36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
šećerna repa; hibridi; prinos korijena i šećera; kvalitativna svojstva
(sugar beet; hybrids; root and sugar yield; qualitative properties)
Sažetak
U cilju dobivanja što većeg broja pouzdanih informacija o proizvodnim vrijednostima stvorenih hibrida šećerne repe postavljeni su sortni pokusi radi izbora najboljih hibrida za sjetvu u narednim godinama. U pokuse su bili uvršteni hibridi koji u proizvodnji na sirovinskom području Tvornice šećera Virovitica zauzimaju značajne površine ili se nude proizvođačima kao nove kreacije.
U mikro pokusima 1997., 1998. i 1999. godine na lokalitetu Maksimir-Zagreb te u demonstracijskom pokusu 1999. godine na lokalitetu Virovitica ispitivane su gospodarske vrijednosti ukupno 28 hibrida šećerne repe.
Dobiveni rezultati istraživanja pokazuju da uvjeti proizvodnje (godina, lokalitet) imaju značajan utjecaj na proizvodnju šećerne repe. Signifikantne razlike u prinosu korijena, digestiji i prinosu šećera utvrđene su i između hibrida. Na temelju ovih istraživanja, po prinosu tehnološkog šećera mogu se izdvojiti najrodniji hibridi: Kawemaja, Lena, Perla, Cermo, Romea i Rubin. Po digestiji najkvalitetniji hibridi bili su: Marika, Zita i Puma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)