Pregled bibliografske jedinice broj: 633401
Fenološka, pomološka i fizikalna svojstva 13 sorti višnje (Prunus cerasus L.) posađenih u D. Zelini – preliminarni rezultati
Fenološka, pomološka i fizikalna svojstva 13 sorti višnje (Prunus cerasus L.) posađenih u D. Zelini – preliminarni rezultati // Pomologia Croatica, 18 (2013), 1/4; 53-64 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 633401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenološka, pomološka i fizikalna svojstva 13 sorti višnje (Prunus cerasus L.) posađenih u D. Zelini – preliminarni rezultati
(Phenological, pomological and physical characteristics of 13 sour cherry (Prunus cerasus L.) cultivars planted in D. Zelina – preliminary results)
Autori
Milinović, Bernardica ; Jelačić, Tvrtko ; Halapija Kazija, Dunja ; Čiček, Danijel ; Vujević, Predrag
Izvornik
Pomologia Croatica (1330-6626) 18
(2013), 1/4;
53-64
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
višnja ; sorta ; pomološka svojstva ; introdukcija
(sour cherry ; cultivar ; pomological characteristics ; introduction)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati mjerenja fenoloških, pomoloških i fiziklanih svojstava plodova 13 sorti višnje sličnog vremena dozrijevanja posađenih u sortno-introdukcijskom pokusu u pokusnom voćnjaku Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo u Donjoj Zelini. Istraživanja su provedena na sortama: Köröszer, Kos, Gerema, Ungarische Traubige, Morina, Köröszer Pandy, Maliga Emleke, Schattenmorelle Vowi, Karneol, Debreceni bötermö, Kelleris 16, Schattenmorelle Bonn i Kántorjánosi. Stabla su posađena 2007. godine. Cilj istraživanja je bio utvrditi ponašanje ovih sorti u našim agro-ekološkim uvjetima te usporediti nove i već poznate sorte višnje. Tijekom vegetacijske sezone u 2011. godini vršena su fenološka opažanja, a mjerena su i sljedeća svojstva: masa, visina, širina i debljina ploda te duljina peteljke. Fizikalna svojstva plodova izvedena su računarskim putem iz izmjerenih osnovnih pomoloških parametara. Prosječna masa ploda kretala se od 4, 66 g (Gerema) do 8, 16 g (Karneol), visina od 16, 58 mm (Ungarische Traubige) do 20, 59 mm (Karneol), širina od 19, 70 mm (Ungarische Traubige) do 25, 15 mm (Karneol), debljina od 17, 57 mm (Kántorjánosi) do 22, 77 mm (Karneol), a duljina peteljke od 26, 51 mm (Maliga Emleke) do 46, 33 mm (Köröszer Pandy).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)