Pregled bibliografske jedinice broj: 633204
Utjecaj završne tjelesne mase i spola na odlike trupa i kakvoću mesa janjadi dalmatinske pramenke
Utjecaj završne tjelesne mase i spola na odlike trupa i kakvoću mesa janjadi dalmatinske pramenke, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 633204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj završne tjelesne mase i spola na odlike trupa i kakvoću mesa janjadi dalmatinske pramenke
(The effect of final body weight and sex on carcass traits and meat quality of Dalmatian Pramenka lambs)
Autori
Čotić, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.06
Godina
2013
Stranica
32
Mentor
Vnučec, Ivan
Ključne riječi
janjad; klaonička masa; klaonički pokazatelji; odlike trupa; kakvoća mesa
(lambs; slaughter weight; slaughter traits; carcass traits; meat quality)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj tjelesne mase pri klanju i spola na klaoničke pokazatelje (klaoničku masu, randman te udio pojedinih organa u trupu), odlike trupa (duljinu trupa, širinu i dubinu prsa, širinu zdjelice te duljinu stražnje noge) i pokazatelje kakvoće mesa (boju, pH i kemijski sastav) janjadi dalmatinske pramenke. U tu svrhu zaklano je 112 janjadi dalmatinske pramenke (57 muške i 55 ženske), koja je prema ciljanoj klaoničkoj masi podijeljena u tri pokusne skupine (<17 kg, 17- 20 kg, >20 kg). Klanje janjadi obavljeno je u ovlaštenoj privatnoj klaonici, a trupovi su podvrgnuti standardnim postupcima obrade janjećih trupova. Nakon klanja i obrade, izvršeno je vaganje pojedinih unutarnjih organa, kože s nogama te samih trupova. Isto tako utvrđene su sljedeće mjere trupova: duljina trupa, širina prsiju, dubina prsiju, duljina stražnje noge i širina zdjelice. Izmjereni podaci su statistički obrađeni primjenom procedure GLM statističkog programa SAS. Neposredno nakon klanja, izmjerena je boja mesa pomoću uređaja Minolta Chroma Meter CR-410. Vrijednost pH u dugom leđnom mišiću (MLD) izmjerena je unutar 45 min. nakon klanja. Istraživanjem je utvrđen značajno (P<0, 01) veći randman kao i veća masa trupa (P<0, 05) ženske janjadi u odnosu na mušku janjad. Također, ženska janjad imala je značajno šira prsa (P<0, 01), širu zdjelicu i dulji trup (P<0, 05) od muške janjadi. Spol nije značajno utjecao na kemijski sastav i pH vrijednost mišićnog tkiva. S povećanjem tjelesne mase pri klanju značajno (P<0, 01) se smanjilo crvenilo i žuta nijansa boje mišićnog tkiva. Istraživanjem je utvrđeno da je tjelesna masa pri klanju bila u značajnoj pozitivnoj korelaciji (P<0, 001) s pokazateljima kakvoće mesa (klaonička masa, randman te udio pojedinih organa) te da nije značajno utjecala na randman janjadi. Vrijednosti pokazatelja boje mesa a* i b* bile su u negativnoj korelaciji (P<0, 01) sa završnom tjelesnom masom janjadi, što upućuje na povećanje sadržaja intramuskularne masti mišića tj. povećanja svjetline mesa. Spol nije značajno utjecao na boju mesa osim na vrijednost pokazatelja b* izmjerenu na m. semitendinosus (P<0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivan Vnučec
(mentor)