Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 633010

Utjecaj zaraze Fusarium culmorumom na kakvoću bjelančevina i pecivna svojstva pšenice (Triticum aestivum L.)


Horvat, Daniela; Drezner, Georg; Španić, Valentina; Dvojković, Krešimir; Sudar, Rezica; Nevistić, Ante
Utjecaj zaraze Fusarium culmorumom na kakvoću bjelančevina i pecivna svojstva pšenice (Triticum aestivum L.) // Zbornik sažetaka 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 84-85 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 633010 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj zaraze Fusarium culmorumom na kakvoću bjelančevina i pecivna svojstva pšenice (Triticum aestivum L.)
(Effects of Fusarium culmorum infection on protein quality and baking properties of wheat (Triticum aestivum L.))

Autori
Horvat, Daniela ; Drezner, Georg ; Španić, Valentina ; Dvojković, Krešimir ; Sudar, Rezica ; Nevistić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 84-85

Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenica; Fusarium culmorum; rezervne bjelančevine; pecivna svojstva
(wheat; Fusarium culmorum; storage proteins; baking properties)

Sažetak
Fuzarijska palež klasa je s ekonomskog aspekta jedna od najštetnijih gljivičnih bolesti pšenice. Mikotoksini producirani Fusarium vrstama predstavljaju zdravstveni rizik za ljude i životinje. U radu je analizirano 14 kultivara pšenice različite pecivne kakvoće i otpornosti na Fusarium vrste. Uzorci pšenice su prikupljeni na Poljoprivrednom institutu Osijek tijekom 2008/2009 i 2009/2010. Istraživanje je provedeno s ciljem utvrđivanja jačine utjecaja umjetne zaraze Fusarium culmorumom na kakvoću rezervnih bjelančevina i pecivna svojstva pšenice. U radu su analizirani parametri kakvoće zrna, brašna i tijesta. Provedeno je probno pečenje kruha i analizirana je količina deoksinivalenola (DON) u brašnu. RP-HPLC metodom su analizirane rezervne bjelančevine pšenice. Umjetna zaraza Fusariumom nije statistički značajno utjecala na količinu ukupnih bjelančevina i vlažnog glutena. Fusarium zaraza je imala štetan utjecaj na konzistenciju i otpor tijesta na rastezanje kao i na izgled i oblik kruha. Stupanj utjecaja Fusariuma na svojstva kakvoće pšenice je značajno uvjetovan sortom. U umjetno zaraženim uzorcima je količina albumina i globulina, ukupnih glutenina i njihovih HMW and LMW podjedinica značajno smanjena, dok se količine ukupnih, - i - glijadina nije značajno mijenjala.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Drezner, Georg, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Daniela; Drezner, Georg; Španić, Valentina; Dvojković, Krešimir; Sudar, Rezica; Nevistić, Ante
Utjecaj zaraze Fusarium culmorumom na kakvoću bjelančevina i pecivna svojstva pšenice (Triticum aestivum L.) // Zbornik sažetaka 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 84-85 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Horvat, D., Drezner, G., Španić, V., Dvojković, K., Sudar, R. & Nevistić, A. (2013) Utjecaj zaraze Fusarium culmorumom na kakvoću bjelančevina i pecivna svojstva pšenice (Triticum aestivum L.). U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Horvat, Daniela and Drezner, Georg and \v{S}pani\'{c}, Valentina and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Sudar, Rezica and Nevisti\'{c}, Ante}, year = {2013}, pages = {84-85}, keywords = {p\v{s}enica, Fusarium culmorum, rezervne bjelan\v{c}evine, pecivna svojstva}, title = {Utjecaj zaraze Fusarium culmorumom na kakvo\'{c}u bjelan\v{c}evina i pecivna svojstva p\v{s}enice (Triticum aestivum L.)}, keyword = {p\v{s}enica, Fusarium culmorum, rezervne bjelan\v{c}evine, pecivna svojstva}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Horvat, Daniela and Drezner, Georg and \v{S}pani\'{c}, Valentina and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Sudar, Rezica and Nevisti\'{c}, Ante}, year = {2013}, pages = {84-85}, keywords = {wheat, Fusarium culmorum, storage proteins, baking properties}, title = {Effects of Fusarium culmorum infection on protein quality and baking properties of wheat (Triticum aestivum L.)}, keyword = {wheat, Fusarium culmorum, storage proteins, baking properties}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font