Pregled bibliografske jedinice broj: 63278
Dorada zrnja toplinom i tlakom (hidrotermička dorada)
Dorada zrnja toplinom i tlakom (hidrotermička dorada) // Sušenje i sušare u poljoprivredi / Katić, Zvonko (ur.).
Zagreb: Multigraf, 1997. str. 265-268
CROSBI ID: 63278 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dorada zrnja toplinom i tlakom (hidrotermička dorada)
(Grain treatments with heat and pressure (hidrothermal treatment))
Autori
Katić, Zvonko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Sušenje i sušare u poljoprivredi
Urednik/ci
Katić, Zvonko
Izdavač
Multigraf
Grad
Zagreb
Godina
1997
Raspon stranica
265-268
ISBN
953-6060-07-8
Ključne riječi
zob, hidrotermička obrada, tlak, toplina, vlaga
(oat, hidrothermical treatment, pressure, heat, moisture)
Sažetak
Poglavlje obuhvaća hidrotermičku obradu zrna zobi, i to oljuštenog. Vlaženje parom je najčešće, tako da se zrno ugrije na oko 85 C i ovlaži od 18 do 19%. Uz dovoljno vlage i zagrijavanjem zrna na 100 C mogu se potpuno onemogućiti enzimi peroksidaze i lipaze i time omogućiti trajnije skladištenje suhog zrna. Istovremeno se uništavaju nepoželjne bakterije i plijesni. Stupnjem zagrijavanja moguće je utjecati i na okus zrna.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA