Pregled bibliografske jedinice broj: 63270
Algoritam računalne analize slike sredine kruha
Algoritam računalne analize slike sredine kruha, 1999., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 63270 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Algoritam računalne analize slike sredine kruha
(Algorithm of digital image analysis of bread medium part)
Autori
Magdić, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.07
Godina
1999
Stranica
102
Mentor
Kurtanjek, Želimir
Ključne riječi
kruh; optimalno vrijeme fermentacije; računalna analiza slike; RGB paleta boja; paleta sa sivim nijansama
(bread; optimal proof time; digital image analysis; RGB colour mode; greyscale mode)
Sažetak
Standardnim industrijskim postupkom proizveden je
kruh od brašna tipa T-500 i T-850 uz različita
vremena završne fermentacije. Izgled sredine
dobivenih vekni ocjenjen je senzorskom metodom po
sustavu ponderiranih bodova i računalnom analizom
slike sredine kruha s ciljem određivanja
optimalnog vremena fermentacije za proizvodnju
kruha od oba tipa brašna. Računalna analiza slike
provedena je paralelno na uzorcima pohranjenim u
standardnom Windows bitmap grafičkom formatu u
RGB paleti s bojama i u paleti sa sivim
nijansama. Podaci su obrađeni statistički s
ciljem određivanja optimalnog vremena
fermentacije pomoću sve tri metode i radi
međusobne usporedbe računalne analize slika
pohranjenih u paleti s bojama i sivim nijansama.
Rezultati svih metoda pokazuju da je 50 minuta
optimalno vrijeme fermentacije za kruh na bazi
brašna tipa T-500, a 45 minuta za brašno tipa
T-850. Računalnom analizom slike točniji
rezultati dobiveni su analizom slika uzoraka
pohranjenih u paleti sa sivim nijansama.
Izvorni jezik
Hrvatski