Pregled bibliografske jedinice broj: 632374
In vitro i in vivo modeli vezanja patulina i citrinina bioprotektivnim kulturama
In vitro i in vivo modeli vezanja patulina i citrinina bioprotektivnim kulturama, 2013., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 632374 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In vitro i in vivo modeli vezanja patulina i citrinina bioprotektivnim kulturama
(In vitro and in vivo models of binding of mycotoxins patulin and citrinin with bioprotective cultures)
Autori
Bevardi, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.05
Godina
2013
Stranica
129
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
patulin; citrinin; bioprotektivne kulture; Gluconobacter oxydans; β-glukan; mikotoksini
(patulin; citrinin; bioprotective cultures; Gluconobacter oxydans; β-glucan; mycotoxins)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti modele vezanja/uklanjanja patulina i citrinina bioprotektivnim kulturama bakterijom Gluconobacter oxydans 1J i komponentom stanične stijenke kvasca, β-glukanom, u in vitro i in vivo uvjetima, s ciljem moguće uporabe kao alternative postojećim metodama detoksifikacije. Određivanjem količine patulina i citrinina u uzorcima (sok i biološki materijal) uz dodatak bakterije Gluconobacter oxydans i β-glukana utvrđeno je kako u oba slučaja (in vitro i in vivo) bioprotektivne kulture imaju utjecaj na smanjenje mikotoksina. U in vitro modelu, koji prirodni jabučni sok bez dodataka aditiva, dokazano je da Gluconobacter oxydans i β-glukan, nakon 48-satne inkubacije na 25 °C, u potpunosti vežu patulin. Mikotoksin citrinin niti u jednom slučaju nije bio u potpunosti vezan, ali su obje komponente imale utjecaj na njegovo smanjenje u soku, s time da se β-glukan pokazao kao bolji agens za uklanjanje citrinina od bakterija G. oxydans. U in vivo uvjetima, gdje je pokus proveden na laboratorijskim miševima, istraživani biološki uzorci bili su feces, jetra, bubrezi, tanko i debelo crijevo, a životinje su bile imunizirane patulinom, citrininom, bakterijom Gluconobacter oxydans i β-glukanom u određenim kombinacijama. U ovom slučaju kao bolja bioprotektivna kultura pokazala se bakterija Gluconobacter oxydans i to u uzorcima fecesa, jetre i bubrega. U homogenatima tankog i debelog crijeva nisu pronađeni ostaci mikotoksina. Dobiveni rezultati upućuju na moguće modele vezanja kako patulina tako i citrinina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Markov
(mentor)