Pregled bibliografske jedinice broj: 632370
Aseptično pakiranje
Aseptično pakiranje, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 632370 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aseptično pakiranje
(Aseptic packaging)
Autori
Doko, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
07.06
Godina
2013
Stranica
17
Mentor
Jakobek, Lidija
Ključne riječi
aseptično pakiranje ; sterilizacija ambalaže ; prednosti aseptičnog pakiranja
(aseptic packaging ; sterilization of packaging ; advantages of aseptic packaging)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je prikazati aseptičnu vrstu pakiranja, njene prednosti i nedostatke. Pošto je sterilizacija ambalaže jedan od osnovnih uvjeta uspješnosti provedbe cijelog postupka aseptičnog pakiranja, u ovom radu opisana je sterilizacija ambalaže različitim postupcima - toplinom, zračenjem (UV – ultraljubičastim zračenjem, IR – infracrvenim zračenjem) i kemijskim reagensima. Također su navedeni postupci sterilizacije različitih ambalažnih oblika (čašice, vrećice, plastenke, limenke) jer različiti oblici ambalaže zahtijevaju različite postupke sterilizacije. Navedeni su prednosti i nedostaci aseptičnog pakiranja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Lidija Jakobek Barron
(mentor)