Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 631103

Važnost stajske mikroklime u suvremenoj govedarskoj proizvodnji


Vučković, Goran; Mijić, Pero; Bobić, Tina; Baban, Mirjana, Gregić, Maja
Važnost stajske mikroklime u suvremenoj govedarskoj proizvodnji // Proceedings & abstract of the 6th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Irena ; Đurđević, Boris (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2013. str. 165-169 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 631103 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Važnost stajske mikroklime u suvremenoj govedarskoj proizvodnji
(Importance of microclimate in barn in modern cattle production)

Autori
Vučković, Goran ; Mijić, Pero ; Bobić, Tina ; Baban, Mirjana, Gregić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Proceedings & abstract of the 6th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Irena ; Đurđević, Boris - Osijek : Glas Slavonije, 2013, 165-169

ISBN
978-953-7858-01-8

Skup
6th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 27.05.2013. - 29.05.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
mikroklima ; staja ; goveda ; proizvodnja
(microclimate ; barn ; cattle ; production)

Sažetak
U suvremenoj govedarskoj proizvodnji bitan je svaki čimbenik, pogotovo mikroklima koja ima velik utjecaj na proizvodnju i dobrobit životinja. Kod visokomliječnih krava je taj čimbenik od velike važnosti, jer ako ne vladaju optimalni mikroklimatski uvjeti, dolazi do pada proizvodnje mlijeka. Optimalna temperatura za mliječne krave se kreće od 4 do 16°C, a relativna vlaga zraka od 60 do 80%. Najveći učinak hlađenja postiže se pri brzini strujanja zraka od 2, 5 m/s. Minimalni intenzitet osvijetljenosti bi trebao iznositi 80 luksa u trajanju preko 10 sati. Granične vrijednosti za štetne plinove koje ne smiju biti prekoračene za ugljični dioksid iznosi 3000 ppm, za amonijak 20 ppm, a za sumporovodik 5 ppm. Pravilnom izgradnjom staje, postavljanjem ventilatora i raspršivača vode, pokušavaju se osigurati optimalni mikroklimatski uvjeti. Ukoliko želimo postići pozitivne rezultate u suvremenojgovedarskoj proizvodnji, onda stajska mikroklima predstavlja nezaobilazan čimbenik.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Napomena
Ovaj rad je dio rezultata istraživanja VIP
projekta financiran od strane Ministarstva
poljoprivrede Republike Hrvatske pod nazivom
"Mikroklimatski utjecaji na količinu i sastav
mlijeka krava".



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Maja Gregić (autor)

Avatar Url Tina Bobić (autor)

Avatar Url Pero Mijić (autor)

Avatar Url Mirjana Baban (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vučković, Goran; Mijić, Pero; Bobić, Tina; Baban, Mirjana, Gregić, Maja
Važnost stajske mikroklime u suvremenoj govedarskoj proizvodnji // Proceedings & abstract of the 6th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Irena ; Đurđević, Boris (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2013. str. 165-169 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Vučković, G., Mijić, P., Bobić, T. & Baban, Mirjana, Gregić, Maja (2013) Važnost stajske mikroklime u suvremenoj govedarskoj proizvodnji. U: Jug, I. & Đurđević, B. (ur.)Proceedings & abstract of the 6th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection.
@article{article, author = {Vu\v{c}kovi\'{c}, Goran and Miji\'{c}, Pero and Bobi\'{c}, Tina}, year = {2013}, pages = {165-169}, keywords = {mikroklima, staja, goveda, proizvodnja}, isbn = {978-953-7858-01-8}, title = {Va\v{z}nost stajske mikroklime u suvremenoj govedarskoj proizvodnji}, keyword = {mikroklima, staja, goveda, proizvodnja}, publisher = {Glas Slavonije}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vu\v{c}kovi\'{c}, Goran and Miji\'{c}, Pero and Bobi\'{c}, Tina}, year = {2013}, pages = {165-169}, keywords = {microclimate, barn, cattle, production}, isbn = {978-953-7858-01-8}, title = {Importance of microclimate in barn in modern cattle production}, keyword = {microclimate, barn, cattle, production}, publisher = {Glas Slavonije}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font