Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 63055

Određivanje temperaturnog profila i prijenosa mase u procesu prženja Kroštula


Ilijašić, Mirela
Određivanje temperaturnog profila i prijenosa mase u procesu prženja Kroštula, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 63055 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje temperaturnog profila i prijenosa mase u procesu prženja Kroštula
(Temperature profile and mass transfer in process of deep-fat frying of Krostula dough)

Autori
Ilijašić, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
19.12

Godina
2000

Stranica
60

Mentor
Šeruga, Bernarda

Ključne riječi
temperaturni profil; prijenos mase; prženje; tijesto; nestacionarno stanje
(temperature profile; mass transfer; deep-fat frying; dough; transient state)

Sažetak
Prženje je proces kod kojeg dolazi do simultanog prijenosa topline i tvari. U ovom radu provedeno je određivanje temperaturnog profila i prijenosa mase u procesu prženja tijest tipa kroštula. Iz provedenih mjerenja temperature u sredini uzorka na temperaturama prženja od 160 C do 190 C pokazalo se da u prvih 30 sekundi se postiže nagli porast temperature, a nakon toga slijedi blago povišenje temperature u ovisnosti o vremenu. Razlika temperature između temperature ulja i temperature u sredini uzorka a na kraju prženja za sve temperature prženja su podjednake. Evaporiranje vode iz uzorka u ovisnosti o temperaturi prženja bilo je najveće na 190 C, a najmanje na temperaturi od 160 C. Apsorpcija ulja u ovisnosti o vremenu i temperatui prženja bila je u prvih 70 sekundi najveća, nakon čega pokazuje blagi porast u ovisnosti o vremenu prženja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Bernarda Šeruga (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ilijašić, Mirela
Određivanje temperaturnog profila i prijenosa mase u procesu prženja Kroštula, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Ilijašić, M. (2000) 'Određivanje temperaturnog profila i prijenosa mase u procesu prženja Kroštula', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ilija\v{s}i\'{c}, Mirela}, year = {2000}, pages = {60}, keywords = {temperaturni profil, prijenos mase, pr\v{z}enje, tijesto, nestacionarno stanje}, title = {Odre\djivanje temperaturnog profila i prijenosa mase u procesu pr\v{z}enja Kro\v{s}tula}, keyword = {temperaturni profil, prijenos mase, pr\v{z}enje, tijesto, nestacionarno stanje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ilija\v{s}i\'{c}, Mirela}, year = {2000}, pages = {60}, keywords = {temperature profile, mass transfer, deep-fat frying, dough, transient state}, title = {Temperature profile and mass transfer in process of deep-fat frying of Krostula dough}, keyword = {temperature profile, mass transfer, deep-fat frying, dough, transient state}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font