Pregled bibliografske jedinice broj: 63055
Određivanje temperaturnog profila i prijenosa mase u procesu prženja Kroštula
Određivanje temperaturnog profila i prijenosa mase u procesu prženja Kroštula, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 63055 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje temperaturnog profila i prijenosa mase u procesu prženja Kroštula
(Temperature profile and mass transfer in process of deep-fat frying of Krostula dough)
Autori
Ilijašić, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
19.12
Godina
2000
Stranica
60
Mentor
Šeruga, Bernarda
Ključne riječi
temperaturni profil; prijenos mase; prženje; tijesto; nestacionarno stanje
(temperature profile; mass transfer; deep-fat frying; dough; transient state)
Sažetak
Prženje je proces kod kojeg dolazi do simultanog prijenosa topline i tvari. U ovom radu provedeno je određivanje temperaturnog profila i prijenosa mase u procesu prženja tijest tipa kroštula. Iz provedenih mjerenja temperature u sredini uzorka na temperaturama prženja od 160 C do 190 C pokazalo se da u prvih 30 sekundi se postiže nagli porast temperature, a nakon toga slijedi blago povišenje temperature u ovisnosti o vremenu. Razlika temperature između temperature ulja i temperature u sredini uzorka a na kraju prženja za sve temperature prženja su podjednake. Evaporiranje vode iz uzorka u ovisnosti o temperaturi prženja bilo je najveće na 190 C, a najmanje na temperaturi od 160 C. Apsorpcija ulja u ovisnosti o vremenu i temperatui prženja bila je u prvih 70 sekundi najveća, nakon čega pokazuje blagi porast u ovisnosti o vremenu prženja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Bernarda Šeruga
(mentor)