Pregled bibliografske jedinice broj: 630402
Opeka dostatne trajnosti namijenjena ugradnji u povijesne građevine
Opeka dostatne trajnosti namijenjena ugradnji u povijesne građevine // Planning, Design, Construction and Renewal in the Civil Engineering INDIS 2012 / Radonjanin, Vlastimir, Folić, Radomir, Lađinović, Đorđe (ur.).
Novi Sad: Faculty of Technical Sciences, Department of Civil Engineering and Geodesy, 2012. str. 321-328 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 630402 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Opeka dostatne trajnosti namijenjena ugradnji u povijesne građevine
(Clay brick of sufficient durability intended for use in historical buildings)
Autori
Vračević, Martina ; Netinger, Ivanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Planning, Design, Construction and Renewal in the Civil Engineering INDIS 2012
/ Radonjanin, Vlastimir, Folić, Radomir, Lađinović, Đorđe - Novi Sad : Faculty of Technical Sciences, Department of Civil Engineering and Geodesy, 2012, 321-328
ISBN
978-86-7892-451-4
Skup
12th International Scientific Conference Planning, Design, Construction and Renewal in the Civil Engineering INDIS 2012
Mjesto i datum
Novi Sad, Srbija, 28.11.2012. - 30.11.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
opeka; trajnost; upijanje; kapilarno upijanje; bruto volumna masa; neto volumna masa; koeficijent zasićenja
(brick; durability; water absorption; initial rate of water absorption; net and gross dry density; saturation coefficient)
Sažetak
Povijesne građevine podvrgnute su procesima propadanja koji predstavljaju prijetnju budućnosti arhitektonske baštine mnogih gradova diljem svijeta. Prilikom sanacije oštećenih objekata, potrebno je obratiti pažnju na osiguranje dostatne trajnosti konstrukcije, i to upotrebom građevinskog materijala dostatne trajnosti. U ovom radu su analizirana trajnosna svojstva opeke proizvedene od tri različite sirovine, izrađene na dva načina (strojno i ručno) te pečene na dvije temperature (1000 °C i 1050 °C). Na gotovim proizvodima praćeni su upijanje vode, kapilarno upijanje vode, bruto i neto volumna masa te koeficijent zasićenja. Cilj istraživanja je iznalaženje optimalnog načina izrade i temperature pečenja opeke koji će rezultirati opekom dostatne trajnosti namijenjene za ugradnju u povijesne građevine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Građevinarstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek