Pregled bibliografske jedinice broj: 63031
Utjecaj različitih dodataka na koeficijent toplinske provodljivosti mlinaca T-500 I T-850
Utjecaj različitih dodataka na koeficijent toplinske provodljivosti mlinaca T-500 I T-850, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 63031 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih dodataka na koeficijent toplinske provodljivosti mlinaca T-500 I T-850
(Influence of the different additives on thermal conductivity of mlinci dough T-500 and T-850)
Autori
Brumnić, Biljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
19.12
Godina
2000
Stranica
53
Mentor
Šeruga, Bernarda
Ključne riječi
stacionarno stanje; toplinska provodljivost; tijesto
(steady - state; thermal conductivity; dough)
Sažetak
U ovom radu provedeno je određivanje koeficijenta toplinske provodljivosti tijesta tipa mlinci, stacionarnom metodom u ovisnosti o temperaturi i sastavu. U namjeri da se poveća hranjivost i senzorska kakvoća, pokušalo se osim od brašna t-500 proizvesti mlince od brašna t-850 i osim sa jajima sa dodatkom pšeničnih klica i pšeničnih posija. Rezultati određivanja koeficijenta toplinske provodljivosti su pokazali da na njegovu vrijednost osim temperature utječe i kemijski sastav (tip brašna i vrsta dodatka). Kako se radi o biološkom materijalu (organskoj tvari) povećanjem temperature dolazi do raznih fizikalno-kemijskih promjena što se odražava na koeficijent toplinske provodljivosti, tako da mu vrijednosti povišenjem temperature većinom rastu pa padaju ili odmah padaju. U ovom radu nisu provedena detaljnija ispitivanja zašto je kod dva uzorka već kod 310 K (37 C) došlo do pada vrijednosti koeficijenta toplinske provodljivosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Bernarda Šeruga
(mentor)