Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 630184

Analiza sojine sačme na sadržaj sirovih bjelančevina te kontaminaciju bakterijama roda Salmonella u 2012. godini


Zadravec, Manuela; Pleadin, Jelka; Jaki Tkalec, Vesna; Majnarić, Darko; Mitak, Mario
Analiza sojine sačme na sadržaj sirovih bjelančevina te kontaminaciju bakterijama roda Salmonella u 2012. godini // Peradarski dani 2013. Zbornik. / Mirta Balenović (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2013. str. 129-131 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 630184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza sojine sačme na sadržaj sirovih bjelančevina te kontaminaciju bakterijama roda Salmonella u 2012. godini
(Analysis of soybean meal with regard to crude protein content and contamination with Salmonella in 2012)

Autori
Zadravec, Manuela ; Pleadin, Jelka ; Jaki Tkalec, Vesna ; Majnarić, Darko ; Mitak, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Peradarski dani 2013. Zbornik. / Mirta Balenović - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 2013, 129-131

Skup
Peradarski dani 2013

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 15.05.2013. - 18.05.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
sojina sačma; sirove bjelančevine; Salmonella spp.
(soybean meal; crude protein; Salmonella spp.)

Sažetak
Soja, kao najvažniji nositelj komponente bjelančevina u smjesama za perad, dodaje se u smjese za perad u količini od 18-22%, ovisno o kategoriji životinja i sadržaju sirovih bjelančevina. Zbog tako visokog udjela dodatka soje, vrlo je važna njena higijenska ispravnost u pogledu moguće kontaminacije bakterijama roda Salmonella. Salmonele u organizam ulaze alimentarnim putem, uzrokujući najčešće subkliničke oblike salmoneloze, a oboljele životinje mogu širiti uzročnika izmetom (horizontalni put) i jajima (vertikalni put). U radu su prikazani rezultati analiza 36 uzoraka sojine sačme, uzorkovane u 2012. godini, na sadržaj sirovih bjelančevina i prisutnost bakterija roda Salmonella. Udio sirovih bjelančevina kretao se u rasponu od 41, 26% do 48, 40%, s prosječnom vrijednošću od 45, 11±1, 76%. Od 36 analiziranih uzoraka sojine sačme, četiri uzorka odnosno 11%, bilo je kontaminirano bakterijama roda Salmonella. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je tijekom 2012. godine sojina sačma u pogledu sadržaja sirovih bjelančevina zadovoljila kriterij kakvoće, dok je s obzirom na kontaminaciju bakterijama roda Salmonella predstavljala ozbiljan epizotiološki čimbenik.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Mario Mitak (autor)

Avatar Url Darko Majnarić (autor)

Avatar Url Manuela Zadravec (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Zadravec, Manuela; Pleadin, Jelka; Jaki Tkalec, Vesna; Majnarić, Darko; Mitak, Mario
Analiza sojine sačme na sadržaj sirovih bjelančevina te kontaminaciju bakterijama roda Salmonella u 2012. godini // Peradarski dani 2013. Zbornik. / Mirta Balenović (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2013. str. 129-131 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Zadravec, M., Pleadin, J., Jaki Tkalec, V., Majnarić, D. & Mitak, M. (2013) Analiza sojine sačme na sadržaj sirovih bjelančevina te kontaminaciju bakterijama roda Salmonella u 2012. godini. U: Mirta Balenović (ur.)Peradarski dani 2013. Zbornik..
@article{article, author = {Zadravec, Manuela and Pleadin, Jelka and Jaki Tkalec, Vesna and Majnari\'{c}, Darko and Mitak, Mario}, year = {2013}, pages = {129-131}, keywords = {sojina sa\v{c}ma, sirove bjelan\v{c}evine, Salmonella spp.}, title = {Analiza sojine sa\v{c}me na sadr\v{z}aj sirovih bjelan\v{c}evina te kontaminaciju bakterijama roda Salmonella u 2012. godini}, keyword = {sojina sa\v{c}ma, sirove bjelan\v{c}evine, Salmonella spp.}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zadravec, Manuela and Pleadin, Jelka and Jaki Tkalec, Vesna and Majnari\'{c}, Darko and Mitak, Mario}, year = {2013}, pages = {129-131}, keywords = {soybean meal, crude protein, Salmonella spp.}, title = {Analysis of soybean meal with regard to crude protein content and contamination with Salmonella in 2012}, keyword = {soybean meal, crude protein, Salmonella spp.}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font