Pregled bibliografske jedinice broj: 630184
Analiza sojine sačme na sadržaj sirovih bjelančevina te kontaminaciju bakterijama roda Salmonella u 2012. godini
Analiza sojine sačme na sadržaj sirovih bjelančevina te kontaminaciju bakterijama roda Salmonella u 2012. godini // Peradarski dani 2013. Zbornik. / Mirta Balenović (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2013. str. 129-131 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 630184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza sojine sačme na sadržaj sirovih bjelančevina te kontaminaciju bakterijama roda Salmonella u 2012. godini
(Analysis of soybean meal with regard to crude protein content and contamination with Salmonella in 2012)
Autori
Zadravec, Manuela ; Pleadin, Jelka ; Jaki Tkalec, Vesna ; Majnarić, Darko ; Mitak, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Peradarski dani 2013. Zbornik.
/ Mirta Balenović - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 2013, 129-131
Skup
Peradarski dani 2013
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 15.05.2013. - 18.05.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sojina sačma; sirove bjelančevine; Salmonella spp.
(soybean meal; crude protein; Salmonella spp.)
Sažetak
Soja, kao najvažniji nositelj komponente bjelančevina u smjesama za perad, dodaje se u smjese za perad u količini od 18-22%, ovisno o kategoriji životinja i sadržaju sirovih bjelančevina. Zbog tako visokog udjela dodatka soje, vrlo je važna njena higijenska ispravnost u pogledu moguće kontaminacije bakterijama roda Salmonella. Salmonele u organizam ulaze alimentarnim putem, uzrokujući najčešće subkliničke oblike salmoneloze, a oboljele životinje mogu širiti uzročnika izmetom (horizontalni put) i jajima (vertikalni put). U radu su prikazani rezultati analiza 36 uzoraka sojine sačme, uzorkovane u 2012. godini, na sadržaj sirovih bjelančevina i prisutnost bakterija roda Salmonella. Udio sirovih bjelančevina kretao se u rasponu od 41, 26% do 48, 40%, s prosječnom vrijednošću od 45, 11±1, 76%. Od 36 analiziranih uzoraka sojine sačme, četiri uzorka odnosno 11%, bilo je kontaminirano bakterijama roda Salmonella. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je tijekom 2012. godine sojina sačma u pogledu sadržaja sirovih bjelančevina zadovoljila kriterij kakvoće, dok je s obzirom na kontaminaciju bakterijama roda Salmonella predstavljala ozbiljan epizotiološki čimbenik.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb