Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 62965

Utrošak topline za ukomljavanje i kuhanje sladovine u Karlovačkoj pivovari i mogućnost uštede


Premec, Inga
Utrošak topline za ukomljavanje i kuhanje sladovine u Karlovačkoj pivovari i mogućnost uštede, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 62965 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utrošak topline za ukomljavanje i kuhanje sladovine u Karlovačkoj pivovari i mogućnost uštede
(Heat consumption for mashing and wort production in Karlovac bewery and saving possibilities)

Autori
Premec, Inga

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.05

Godina
2000

Stranica
53

Mentor
Šeruga, Bernarda

Ključne riječi
toplina; ušteda energije; pivo; ukomljavanje; kuhanje
(heat; saving; beer; nashing-in; brewing)

Sažetak
Tehnološki proces proizvodnje piva je dugotrajan i složen proces sastavljen od niza uzastopnih tehnoloških operacija. Ovaj rad je napravljen u "Karlovačkoj pivovari", a odnosi se na dio procesa proizvodnje piva - ukomljavanje i kuhanje sladovine u kojem smo se osvrnuli na utrošak topline tijekom procesa. Mjerenja su napravljena na svim aparatima koji sudjeluju u procesu, kako bi se što točnije mogla izračunati količina topline. U teorijskom dijelu rada obrađene su vrste prijenosa topline. U eksperimentlnom dijelu praćena je potrošnja topline u procesu ukomljavanja i kuhanja sladovine, te je izračunata ušteda topline uporabom sunčevih kolektora koji mogu dogrijavati vodu na 90 C. Kod obrade rezultata može se vidjeti da se uporabom sunčevih kolektora može uštedjeti 11, 70 % potrebne topline u varioni u procesu ukomljavanja k kuhanja sladovine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Bernarda Šeruga (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Premec, Inga
Utrošak topline za ukomljavanje i kuhanje sladovine u Karlovačkoj pivovari i mogućnost uštede, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Premec, I. (2000) 'Utrošak topline za ukomljavanje i kuhanje sladovine u Karlovačkoj pivovari i mogućnost uštede', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Premec, Inga}, year = {2000}, pages = {53}, keywords = {toplina, u\v{s}teda energije, pivo, ukomljavanje, kuhanje}, title = {Utro\v{s}ak topline za ukomljavanje i kuhanje sladovine u Karlova\v{c}koj pivovari i mogu\'{c}nost u\v{s}tede}, keyword = {toplina, u\v{s}teda energije, pivo, ukomljavanje, kuhanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Premec, Inga}, year = {2000}, pages = {53}, keywords = {heat, saving, beer, nashing-in, brewing}, title = {Heat consumption for mashing and wort production in Karlovac bewery and saving possibilities}, keyword = {heat, saving, beer, nashing-in, brewing}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font