Pregled bibliografske jedinice broj: 62965
Utrošak topline za ukomljavanje i kuhanje sladovine u Karlovačkoj pivovari i mogućnost uštede
Utrošak topline za ukomljavanje i kuhanje sladovine u Karlovačkoj pivovari i mogućnost uštede, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 62965 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utrošak topline za ukomljavanje i kuhanje sladovine u Karlovačkoj pivovari i mogućnost uštede
(Heat consumption for mashing and wort production in Karlovac bewery and saving possibilities)
Autori
Premec, Inga
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.05
Godina
2000
Stranica
53
Mentor
Šeruga, Bernarda
Ključne riječi
toplina; ušteda energije; pivo; ukomljavanje; kuhanje
(heat; saving; beer; nashing-in; brewing)
Sažetak
Tehnološki proces proizvodnje piva je dugotrajan i složen proces sastavljen od niza uzastopnih tehnoloških operacija. Ovaj rad je napravljen u "Karlovačkoj pivovari", a odnosi se na dio procesa proizvodnje piva - ukomljavanje i kuhanje sladovine u kojem smo se osvrnuli na utrošak topline tijekom procesa. Mjerenja su napravljena na svim aparatima koji sudjeluju u procesu, kako bi se što točnije mogla izračunati količina topline. U teorijskom dijelu rada obrađene su vrste prijenosa topline. U eksperimentlnom dijelu praćena je potrošnja topline u procesu ukomljavanja i kuhanja sladovine, te je izračunata ušteda topline uporabom sunčevih kolektora koji mogu dogrijavati vodu na 90 C. Kod obrade rezultata može se vidjeti da se uporabom sunčevih kolektora može uštedjeti 11, 70 % potrebne topline u varioni u procesu ukomljavanja k kuhanja sladovine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Bernarda Šeruga
(mentor)