Pregled bibliografske jedinice broj: 629613
Utjecaj gnojidbe kalijem i željezom na prinos, sadržaj šećera i ukupnu kiselost u moštu kod kultivara Graševina (Vitis vinifera L.)
Utjecaj gnojidbe kalijem i željezom na prinos, sadržaj šećera i ukupnu kiselost u moštu kod kultivara Graševina (Vitis vinifera L.) // Zbornik radova 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 875-878 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 629613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe kalijem i željezom na prinos,
sadržaj šećera i ukupnu kiselost u moštu kod
kultivara Graševina (Vitis vinifera L.)
(Pottasium and iron fertilization influence on
yield, sugar and total acid content in must of
cv. Italian riesling (Vitis vinifera L.))
Autori
Drenjančević Mato ; Jukić Vladimir ; Ćosić, Tomislav ; Barišić, Ana ; Drenjančević, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 875-878
ISBN
978-953-7871-08-6
Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Graševina ; mošt ; gnojidba ; kalij ; željezo
(Italian Riesling ; must ; fertilization ; potassium ; iron)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na kultivaru Graševina, podlozi Kober 5BB, kao najznačajnijem bijelom kultivaru i podlozi na prostoru vinogradarske podregije Podunavlje tijekom 2008. i 2009. godine. Pokus je postavljen po split-plot metodi u 5x3 stepenice. Glavni faktor A je količina kalija u osnovnoj gnojidbi, a faktor B različiti tretmani folijarne gnojidbe željezom. Gnojidba kalijem djelovala je na signifikantno povećanje prinosa uz rizik pogreške od P≤0, 01 u obje godine istraživanja u odnosu na kontrolni tretman. Gnojidba različitim izvorima kalija i uz dodatak zelene galice u osnovnoj gnojidbi nije utjecala na sadržaj šećera u moštu ni u jednoj godini. Gnojidbeni tretmani u osnovnoj gnojidbi, kao i folijarna tretiranja željezom, nisu značajnije utjecala na ukupnu kiselost mošta ni u jednoj godini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek