Pregled bibliografske jedinice broj: 629197
Ishrana gospodarski važnih vrsta školjkaša u Malostonskom zaljevu
Ishrana gospodarski važnih vrsta školjkaša u Malostonskom zaljevu, 2013., doktorska disertacija, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 629197 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ishrana gospodarski važnih vrsta školjkaša u Malostonskom zaljevu
(Feeding of commercially important bivalve species in the Mali Ston Bay)
Autori
Ezgeta Balić, Daria
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
26.04
Godina
2013
Stranica
108
Mentor
Peharda Uljević, Melita
Ključne riječi
dagnja; dlakava dagnja; ekologija ishrane; kamenica; kunjka; masne kiseline; sadržaj želuca; stabilni izotopi; zooplankton
(bearded horse mussel; black mussel; European flat oyster; fatty acid; feeding ecology; Noah's ark shell; stable isotopes; stomach content; zooplankton)
Sažetak
Školjkaši su brojna skupina u većini obalnih morskih ekosustava te imaju veliku važnost u morskim hranidbenim mrežama. Poznavanje ishrane školjkaša od velike je važnosti posebno na područjima njihovog uzgoja gdje se školjkaši nalaze u velikom broju. U ovoj disertaciji predstavljeni su rezultati istraživanja ishrane četiri komercijalno značajne vrste školjkaša na području Malostonskog zaljeva. Istraživane su dvije vrste iz uzgoja – daganja Mytilus galloprovincialis i kamenica Ostrea edulis, te dvije vrste prikupljene iz prirodnog staništa – dlakava dagnja Modiolus barbatus i kunjka Arca noae. Istraživanje je provedeno u razdoblju od svibnja 2009. godine do prosinca 2010. godine. Ishrana školjkaša istraživana je primjenom tri različite metode: analiza sadržaja stabilnih izotopa dušika i ugljika, analiza sastava masnih kiselina te direktna analiza sadržaja želudaca školjkaša. Analize stabilnih izotopa i masnih kiselina, provedene na dvije vrste tkiva – probavnoj žlijezdi i mišiću zatvaraču, potvrdile su sezonske varijabilnosti u ishrani te preklapanje trofičke niše istraživanih vrsta tijekom toplijeg dijela godine kad je fitoplankton najviše doprinosio ishrani istraživanih vrsta školjkaša. Tijekom hladnijeg dijela godine doprinos dodatnih izvora hrane, kao što su detritus i zooplankton, bio je važniji u ishrani školjkaša. Direktnom analizom sadržaja želudaca potvrđeno je da se sve istraživane vrste hrane različitim skupinama zooplanktona, te da su uzgajane vrste školjkaša konzumirale veći broj zooplanktonskih organizama u usporedbi s školjkašima prikupljenih iz prirodnog staništa. Najbrojniji zooplanktonski organizmi u želucima školjkaša bile su ličinke školjkaša, što dovodi u pitanje održivi uzgoj na području gdje se sav uzgoj temelji na mlađi prikupljenoj iz prirode. Rezultati ovog istraživanja doprinose boljem razumijevanju trofičkih interakcija između različitih vrsta školjkaša, što može služiti kao dobra osnova za buduća modeliranja morskih hranidbenih mreža kao i održivo upravljanje prirodnim i uzgojnim populacijama školjkaša.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
001-0013077-0532 - Bioraznolikost i održivo gospodarenje pelagičkim i demerzalnim resursima Jadrana (Vrgoč, Nedo, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split