Pregled bibliografske jedinice broj: 62875
Proizvodnja krvavica sa sirovinama različite vrste i kakvoće
Proizvodnja krvavica sa sirovinama različite vrste i kakvoće, 1996., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 62875 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja krvavica sa sirovinama različite vrste i kakvoće
(Production of blood sausage with different sorte and quality of raw materials)
Autori
Knežević, Mihael
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
03.12
Godina
1996
Stranica
46
Mentor
Novaković, Predrag
Neposredni voditelj
Kordić, Jasna
Ključne riječi
krvavice; sirovine; kontrola kvalitete
(blood sausage; raw materials; quality control)
Sažetak
Rad je usmjeren na izradu tri vrste krvavica u industrijskim uvjetima, prema različitim proizvodnim recepturama, s ciljem istraživanja utjecaja recepturnog sastava na kakvoću finalnog proizvoda oraćenjem fizikalnih kemijskih, mikrobioloških i organoleptičkih pokazatelja kakvoće. Rezultati ispitivanja pokazuju da se dodavanjem krvi krvavice obogaćuju proteinima, a dodavanjem geršle dobiva se proizvod sa smanjenom energetskom vrijednošću i povećanim udjelom vode. U primjenjenom tehnološkom procesu dobivene su mikrobiološki ispravne krvavice. Organoleptičkim ispitivanjima najbolje su ocjenjene krvavice u kojima su dodani krv i mesni obresci, nešto niže krvavice u koje je dodana geršla, a najniže su ocjenjene krvavice bez dodatka krvi, mesnih obrezaka i s masnijim sirovinama. Tijekom skladištenja naročito između 6. i 9. dana dolazilo je do pada organoleptičke kakvoće krvavica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija