Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 628643

Utjecaj različitih antioksidansa i biljnih ekstrakata na stabilnost žitarica za doručak


Sajdl, Maja
Utjecaj različitih antioksidansa i biljnih ekstrakata na stabilnost žitarica za doručak, 2013., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 628643 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih antioksidansa i biljnih ekstrakata na stabilnost žitarica za doručak
(Infulence of different antixodants and plant extracts on breakfast cereals stability)

Autori
Sajdl, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
09.05

Godina
2013

Stranica
56

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
žitarice crunchy muesli ; askorbil palmitat ; tokoferoli ; biljni ekstrakti
(crunchy muesli ; ascorbyl palmitate ; tocophferols ; plant extracts)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj različitih antioksidanasa i biljnih ekstrakata (mješavina tokoferola, askorbil palmitat, tri različita tipa ekstrakta ružmarina, ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt sjemenki grožđa) na stabilnost i organoleptička svojstva crunchy muesli-ja proizvedenog u laboratorijskim uvjetima. Crunchy muesli je zapakiran i čuvan 12 mjeseci pri sobnoj temperaturi i pri 37 °C. Stabilnost proizvoda praćena je određivanjem peroksidnog broja i kiselinskog stupnja, kao i organoleptičkim ocjenjivanjem proizvoda (svakih 30 dana). Prema rezultatima proračuna % inhibicije dobivenog na temelju peroksidnog broja vidljivo je da najjače antioksidativno djelovanje posjeduje ekstrakt ružmarina, međutim zbog izraženih začinskih organoleptičkih karakteristika koje dolaze do izražaja i u samom proizvodu nije prikladan za primjenu u ovom tipu proizvoda. Nakon ekstrakta ružmarina zadovoljavajući učinak imao je i ekstrakt zelenog čaja koji je dovoljno snažan da održi trajnost proizvoda u trajanju od najmanje 12 mjeseci.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Sajdl, Maja
Utjecaj različitih antioksidansa i biljnih ekstrakata na stabilnost žitarica za doručak, 2013., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Sajdl, M. (2013) 'Utjecaj različitih antioksidansa i biljnih ekstrakata na stabilnost žitarica za doručak', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sajdl, Maja}, year = {2013}, pages = {56}, keywords = {\v{z}itarice crunchy muesli, askorbil palmitat, tokoferoli, biljni ekstrakti}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih antioksidansa i biljnih ekstrakata na stabilnost \v{z}itarica za doru\v{c}ak}, keyword = {\v{z}itarice crunchy muesli, askorbil palmitat, tokoferoli, biljni ekstrakti}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sajdl, Maja}, year = {2013}, pages = {56}, keywords = {crunchy muesli, ascorbyl palmitate, tocophferols, plant extracts}, title = {Infulence of different antixodants and plant extracts on breakfast cereals stability}, keyword = {crunchy muesli, ascorbyl palmitate, tocophferols, plant extracts}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font