Pregled bibliografske jedinice broj: 628643
Utjecaj različitih antioksidansa i biljnih ekstrakata na stabilnost žitarica za doručak
Utjecaj različitih antioksidansa i biljnih ekstrakata na stabilnost žitarica za doručak, 2013., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 628643 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih antioksidansa i biljnih
ekstrakata na stabilnost žitarica za doručak
(Infulence of different antixodants and plant
extracts on breakfast cereals stability)
Autori
Sajdl, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
09.05
Godina
2013
Stranica
56
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
žitarice crunchy muesli ; askorbil palmitat ; tokoferoli ; biljni ekstrakti
(crunchy muesli ; ascorbyl palmitate ; tocophferols ; plant extracts)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj različitih antioksidanasa i biljnih ekstrakata (mješavina tokoferola, askorbil palmitat, tri različita tipa ekstrakta ružmarina, ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt sjemenki grožđa) na stabilnost i organoleptička svojstva crunchy muesli-ja proizvedenog u laboratorijskim uvjetima. Crunchy muesli je zapakiran i čuvan 12 mjeseci pri sobnoj temperaturi i pri 37 °C. Stabilnost proizvoda praćena je određivanjem peroksidnog broja i kiselinskog stupnja, kao i organoleptičkim ocjenjivanjem proizvoda (svakih 30 dana). Prema rezultatima proračuna % inhibicije dobivenog na temelju peroksidnog broja vidljivo je da najjače antioksidativno djelovanje posjeduje ekstrakt ružmarina, međutim zbog izraženih začinskih organoleptičkih karakteristika koje dolaze do izražaja i u samom proizvodu nije prikladan za primjenu u ovom tipu proizvoda. Nakon ekstrakta ružmarina zadovoljavajući učinak imao je i ekstrakt zelenog čaja koji je dovoljno snažan da održi trajnost proizvoda u trajanju od najmanje 12 mjeseci.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Drago Šubarić
(mentor)