Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 628411

Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda


Senčić Đuro
Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda. Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013 (prirucnik)


CROSBI ID: 628411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda
(Breeding pigs for the production of traditional meat products)

Autori
Senčić Đuro

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, znanstvena

Izdavač
Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2013

Stranica
108

ISBN
978-953-7871-09-3

Ključne riječi
Svinje ; tradicijski mesni proizvodi
(Pigs ; traditional meat products)

Sažetak
Plodna Slavonija poznata je po proizvodnji više vrsta suhomesnatih proizvoda: kulen, kulenova seka, kobasica, šunka i slanina, ali i drugih svinjskih prerađevina (krvavica, švargl, čvarci, mast). Za njihovu proizvodnju potrebne su „zrele svinje“ odgovarajuće klaoničke kvalitete. Proizvodnja svinja za tradicionalne mesne proizvode može se odvijati u različitim proizvodnim sustavima (otvoreni, zatvoreni, poluotvoreni, „organski“). Svaki od navedenih sustava daje specifičnu kvalitetu svinja za klanje, a time i njihovih proizvoda. Proizvodni sustavi mogu značajno utjecati na performanse rasta te kvalitetu trupa i mesa svinja. Taj utjecaj proizlazi iz međusobnog djelovanja uvjeta držanja, količine i sastava hrane i korištenog genotipa svinja. Odabir sustava proizvodnje ovisan je o lokalnim proizvodnim uvjetima, genotipu svinja, zahtjevima potrošača (tržišta) za određenom kvalitetom proizvoda i drugim čimbenicima. Slavonski tradicionalni mesni proizvodi mogu svojom kvalitetom biti prepoznatljivi hrvatski brend na domaćem i na inozemnom tržištu. Za proizvodnju ovih proizvoda standardne kvalitete, potrebne su i svinje standardne kvalitete, o čijoj se proizvodnji u ovoj knjizi i raspravlja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić Đuro
Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda. Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013 (prirucnik)
Senčić Đuro (2013) Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda. Osijek, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
@book{book, year = {2013}, pages = {108}, keywords = {Svinje, tradicijski mesni proizvodi}, isbn = {978-953-7871-09-3}, title = {Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda}, keyword = {Svinje, tradicijski mesni proizvodi}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@book{book, year = {2013}, pages = {108}, keywords = {Pigs, traditional meat products}, isbn = {978-953-7871-09-3}, title = {Breeding pigs for the production of traditional meat products}, keyword = {Pigs, traditional meat products}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font