Pregled bibliografske jedinice broj: 628411
Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda
Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda. Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013 (prirucnik)
CROSBI ID: 628411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih
proizvoda
(Breeding pigs for the production of traditional
meat products)
Autori
Senčić Đuro
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, znanstvena
Izdavač
Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2013
Stranica
108
ISBN
978-953-7871-09-3
Ključne riječi
Svinje ; tradicijski mesni proizvodi
(Pigs ; traditional meat products)
Sažetak
Plodna Slavonija poznata je po proizvodnji više vrsta suhomesnatih proizvoda: kulen, kulenova seka, kobasica, šunka i slanina, ali i drugih svinjskih prerađevina (krvavica, švargl, čvarci, mast). Za njihovu proizvodnju potrebne su „zrele svinje“ odgovarajuće klaoničke kvalitete. Proizvodnja svinja za tradicionalne mesne proizvode može se odvijati u različitim proizvodnim sustavima (otvoreni, zatvoreni, poluotvoreni, „organski“). Svaki od navedenih sustava daje specifičnu kvalitetu svinja za klanje, a time i njihovih proizvoda. Proizvodni sustavi mogu značajno utjecati na performanse rasta te kvalitetu trupa i mesa svinja. Taj utjecaj proizlazi iz međusobnog djelovanja uvjeta držanja, količine i sastava hrane i korištenog genotipa svinja. Odabir sustava proizvodnje ovisan je o lokalnim proizvodnim uvjetima, genotipu svinja, zahtjevima potrošača (tržišta) za određenom kvalitetom proizvoda i drugim čimbenicima. Slavonski tradicionalni mesni proizvodi mogu svojom kvalitetom biti prepoznatljivi hrvatski brend na domaćem i na inozemnom tržištu. Za proizvodnju ovih proizvoda standardne kvalitete, potrebne su i svinje standardne kvalitete, o čijoj se proizvodnji u ovoj knjizi i raspravlja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)