Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 62832

Kakvoća trupova i osnovnih dijelova trupa pilića


Lužaić, Ivanka
Kakvoća trupova i osnovnih dijelova trupa pilića, 1996., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 62832 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća trupova i osnovnih dijelova trupa pilića
(Quality of whole carcasses and various portions of chicken caracass)

Autori
Lužaić, Ivanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
01.10

Godina
1996

Stranica
42

Mentor
Novaković, Predrag

Ključne riječi
pileći trupovi; dijelovi trupa pilića; kvaliteta
(chicken carcass; portions of chicken carcass; quality)

Sažetak
U industrijskoj klaonici peradi, na uzorcima pilića iz dva jata starih 58 dana, ispitan je randman klanja pilića, variranje mase obrađenih trupova, zastupljenost trupova pilića po klasama (A, B i C) i dijelova trupova po kategorijama (I, II i III), prinos osnovnih dijelova u trupovima pilića i odnos zastupljenosti pojedinih tkiva u osnovnim dijelovima trupa pilića. Rezultatai rada pokazuju da je prosječni randman klanja iznosio 69, 41% kod pilića iz prvog jata i 69, 96% kod onih iz drugog jata. Veći randman klanja uzoraka pilića iz oba jata određen je kod pilića s većom živom masom. Obzirom na masu obrađenih trupova prosječna masa trupova pilića iz prvog jata iznosila je 1, 49 kg, a iz drugog jata 1, 63 kg. Variranje mase u prvom slučaju bilo je u rasponu od 1, 19 do 1, 69 kg (0, 50 kg), a u drugom između 1, 39 i 1, 92 kg (0, 53 kg). Razlike u zastupljenosti trupova pilića po pojedinim klasama nisu značajnije izražene između uzoraka pilića iz dva jata. Obzirom na klase trupovi su podjednako zastupljeni u klasama A (38, 5%) i B (38, 0%), dok je zastupljenost u klasi C iznosila 23, 5%. Visoka zastupljenost trupova u klasi C je zbog svrstavanja u ovu klasu svih trupova s tehnološkim greškama premortalne i postmortalne etiologije i prekoračenjem u propisanoj klaoničkoj masi. Rezultati rasijecanja trupova pilića i konfekcioniranja osnovnih dijelova pokazuju da su najveći maseni udio u trupu imala prsa (28%), slijede: zabatak (18%), batak (17%), krila (13%), zdjelica (12%) i leđa (11%). Trupovi veće klaoničke mase imali su veći prinos na osnovnim dijelovima koji se razvrstavaju u I. kat. mesa peradi (grudi i batak sa zabatkom), a manji prinos na dijelovima II. kat. (krila) i III. kat. (zdjelica i leđa). Zastupljenost mišićnog tkiva u osnovnim dijelovima trupa najveća je u prsima (68, 5%), slijede zabatak (65, 5%) i batak (55, 5%), te krila, leđa i zdjelica s udjelom mišićnog tkiva manjim od 45%. Shodno padu udjela mišićnog tkiva u pojedinom osnovnom dijelu trupa raste udio kostiju i kože. Trupovi veće klaoničke mase, pored bolje konformacije trupa i većeg udjela osnovnih dijelova trupa, imaju i veći udio mišićnog tkiva u osnovnim dijelovima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Predrag Novaković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lužaić, Ivanka
Kakvoća trupova i osnovnih dijelova trupa pilića, 1996., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Lužaić, I. (1996) 'Kakvoća trupova i osnovnih dijelova trupa pilića', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lu\v{z}ai\'{c}, Ivanka}, year = {1996}, pages = {42}, keywords = {pile\'{c}i trupovi, dijelovi trupa pili\'{c}a, kvaliteta}, title = {Kakvo\'{c}a trupova i osnovnih dijelova trupa pili\'{c}a}, keyword = {pile\'{c}i trupovi, dijelovi trupa pili\'{c}a, kvaliteta}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lu\v{z}ai\'{c}, Ivanka}, year = {1996}, pages = {42}, keywords = {chicken carcass, portions of chicken carcass, quality}, title = {Quality of whole carcasses and various portions of chicken caracass}, keyword = {chicken carcass, portions of chicken carcass, quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font