Pregled bibliografske jedinice broj: 627765
Elektrokemijska i antioksidacijska svojstva (+)-katehina, kvercetina i rutina
Elektrokemijska i antioksidacijska svojstva (+)-katehina, kvercetina i rutina // Knjiga sažetaka XXIII. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2013. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 627765 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Elektrokemijska i antioksidacijska svojstva (+)-katehina, kvercetina i rutina
(Electrochemical and antioxidant properties of (+)-catechin, quercetin and rutin)
Autori
Medvidović-Kosanović, Martina ; Šeruga, Marijan ; Jakobek, Lidija ; Novak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka XXIII. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera
/ Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2013
ISBN
978-953-6894-50-5
Skup
XXIII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.04.2013. - 24.04.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
(+)-catechin; quercetin; rutin; electrochemistry; antioxidant capacity
Sažetak
Electrochemical and antioxidant properties of natural occurring polyphenols ((+)-catechin, quercetin and rutin) were investigated. Electrochemical studies were performed in polyphenolic solutions of concentrations, c = 1•10-6 mol dm-3 ... 1•10-3 mol dm-3 in pH interval from 2.5 to 8.0 at constant ionic strength (Ic = 0, 1 mol dm-3). The following electrochemical techniques were used: cyclic voltammetry, linear sweep voltammetry, differential pulse voltammetry and square-wave voltammetry. It was determined that the electrochemical oxidation process of investigated polyphenols on the glassy carbon electrode is reversible, pH dependent and the products of electrochemical oxidation are strongly adsorbed on the electrode surface. Antioxidant properties of the mentioned polyphenols were studied by UV/VIS spectroscopy with the reagent, ABTS. It was determined that quercetin has the highest antioxidant capacity, followed by (+)-catechin and rutin.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju
Profili:
Ivana Novak Jovanović
(autor)
Lidija Jakobek Barron
(autor)
Marijan Šeruga
(autor)
Martina Medvidović Kosanović
(autor)