Pregled bibliografske jedinice broj: 62763
Organizacijski i ekonomski aspekti uzgoja plemenite pečurke
Organizacijski i ekonomski aspekti uzgoja plemenite pečurke // XXXIV Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Mustapić, Zvonko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 62763 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Organizacijski i ekonomski aspekti uzgoja plemenite pečurke
(Organisational and Economic Characteristics of Mushroom Growing)
Autori
Par, Vjekoslav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXXIV Znanstveni skup hrvatskih agronoma
/ Mustapić, Zvonko - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998
Skup
XXXIV Znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 25.02.1998. - 28.02.1998
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
obiteljska poljoprivredna gospodarstva; plemenita pečurka; troškovi proizvodnje; cijena koštanja; ekonomičnost
(family farms; mushrooms; production costs; cost price; economy)
Sažetak
U uvjetima sadašnjeg gospodarskog okruženja, sve većeg djelovanja i tržišnih zakonitosti te napuštanja svaštarske proizvodnje, uzgoj gljiva je danas dodatna djelatnost relativno malog broja obiteljskih gospodarstava. Međutim, za takova specijalizirana gospodarstva to je znatan izvor dohotka i osnovica razvitka gospodarstva.
Radi malog broja pouzdanih podataka i informacija poglavito o organizacijskim i ekonomskim aspektima ove alternativne proizvodnji, u radu su prikazani rezultati provedenog anketnog istraživanja gospodarstava s proizvodnjom plemenite pečurke.
Podaci anketiranih gospodarstva pokazuju da je u ovoj proizvodnji moguće postići značajne ekonomske efekte za obiteljska gospodarstva te ostvariti dohodak od 510 kuna po četvornom metru.
Posebno treba naglasiti da je veoma važno osiguranje potrebitih, posebnih i zahtjevnih uvjeta uzgoja (početna visoka ulaganja u objekte i opremu za plemenitu pečurku) i ostalih glavnih čimbenika, posebice osiguranog tržišta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA