Pregled bibliografske jedinice broj: 62734
Određivanje udjela čvrste faze masti u biljnim mastima
Određivanje udjela čvrste faze masti u biljnim mastima, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 62734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela čvrste faze masti u biljnim mastima
(Estimation of the solid fat content in different vegetable fats)
Autori
Švast, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
08.03
Godina
2000
Stranica
52
Mentor
Banović, Mara
Neposredni voditelj
--
Ključne riječi
biljne masti; čvrsta faza masti; nuklearna magnetska rezonanca
(vegetable oils; solid fat index; nuclear magnetic resonance)
Sažetak
Biljne masti se u konditorskoj industriji koriste kao jedna od sirovina u proizvodnji različitih proizvoda. Da bi se za određeni proizvod primjenila mast odgovarajućih svojstava potrebno je poznavati njena fizikalno-kemijska svojstva. Udio čvrste faze masti pokazatelj je topljivosti, odnosno mazivosti neke biljne masti što može biti pokazatelj za njenu namjenu.
U ovom radu je provedeno određivanje čvrste faze masti u uzorcima biljnih masti koje se ne tržištu javljaju pod različitim trgovačkim imenima. Za određivanje udjela čvrste faze masti primjenjena je metoda nuklearne magnetske rezonancije. Prema dobivenim rezultatima ispitivani uzorci masti svrstani su u grupe od mazivih do tvrdih.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058301
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mara Banović
(mentor)