Pregled bibliografske jedinice broj: 626782
Kvantitativna analiza polifenola u osamnaest svojti roda Hypericum
Kvantitativna analiza polifenola u osamnaest svojti roda Hypericum // XXIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka (Book of Abstracts) / Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2013. str. 87-87 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 626782 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvantitativna analiza polifenola u osamnaest svojti roda Hypericum
(Quantitative analysis of polyphenols in eighteen Hypericum taxa)
Autori
Maleš, Željan ; Hazler Pilepić, Kroata ; Bojić, Mirza
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka (Book of Abstracts)
/ Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2013, 87-87
ISBN
978-953-6894-50-5
Skup
XXIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.04.2013. - 24.04.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Hypericum; ukupni polifenoli; netaninski polifenoli; trjeslovine; UV-VIS spektrofotometrija
(Hypericum; total polyphenols; nontannin polyphenols; tannins; UV-VIS spectrophotometry)
Sažetak
U nadzemnim dijelovima osamnaest svojti roda Hypericum, koji su sabrani u dvije uzastopne sezone, određena je količina ukupnih polifenola, netaninskih polifenola i trjeslovina. Kvantitativna analiza provedena je UV-VIS spektrofotometrijskom metodom, dok je odjeljivanje trjeslovina od netaninskih polifenola provedeno metodom kožnog praška. Količina navedenih spojeva u svim je uspoređenim svojtama različita, što je potvrđeno statističkom analizom, a udio netaninskih polifenola većinom je manji od udjela trjeslovina. Sadržaj ukupnih polifenola iznosi između 3, 96 i 16, 88%, netaninskih polifenola između 1, 52 i 8, 56%, a vrijednosti trjeslovina kreću se od 1, 71 do 9, 53%. Najveća količina ukupnih i netaninskih polifenola određena je u uzorcima vrsta H. hookerianum i H. kouytchense, dok je najveća količina trjeslovina određena u uzorku vrste H. kouytchense. Najmanju količinu ukupnih i netaninskih polifenola sadrže uzorci svojte H. richeri subsp. grisebachii, a trjeslovina uzorci vrste H. linarifolium. Količina navedenih spojeva u nekih se vrsta značajno razlikuje između dvije uzastopne sezone što odražava prilagodbu populacije sezonskim varijacijama okolišnih uvjeta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
006-0061117-1239 - Farmakobotanička i kemijska karakterizacija cvjetnica hrvatske flore (Maleš, Željan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb