Pregled bibliografske jedinice broj: 62678
Određivanje udjela mliječne masti u čokoladi
Određivanje udjela mliječne masti u čokoladi, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 62678 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela mliječne masti u čokoladi
(Determination of milk fat in chcholate)
Autori
Kiš, Ksenija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
18.04
Godina
2000
Stranica
54
Mentor
Banović, Mara
Neposredni voditelj
--
Ključne riječi
čokolada; mliječna mast; plinska kromatografija
(chocolate; milk fat; gas chromatography)
Sažetak
U proizvodnji mliječne čokolade posebno mjesto zauzima mliječna mast, koja daje ugodan okus i aromu, te znatno utječe na konzistenciju i teksturu.
Udio mliječne masti određivan je u uzorcima mliječne čokolade i mliječne čokolade s visokim udjelom mlijeka.
U ovom radu je za određivanje mliječne masti primjenjena tehnika plinske kromatografije. Rezultati dobiveni ovom metodom uspoređeni su s rezultatima dobivenim standardnom metodom polumikro broja maslačne kiseline.
Statističkom obradom podataka utvrđeno je da ne postoji značajna razlika između ovih metoda. U rutinskoj analizio mogu se primjeniti obje metode, ali se prednost daje suvremenoj plinsko-kromatografskoj metodi, koja je brža i lakše izvediva.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058301
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mara Banović
(mentor)