Pregled bibliografske jedinice broj: 626524
Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja
Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja, 2012., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 626524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja
(Influence of polymorphisms at PRKAg3 locus on pork quality traits)
Autori
Bertić, Vedran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
15.12
Godina
2012
Stranica
67
Mentor
Kušec, Goran
Neposredni voditelj
Ivona Đurkin
Ključne riječi
svinje ; PRKAg3 ; sastav trupa ; kvaliteta mesa
(pigs ; PRKAg3 ; carcass composition ; meat quality)
Sažetak
Ispitivanja polimorfizma na lokusu PRKAg3 provedena su na 89 tovljenika križanaca PIC337 nerasta sa C23 krmačama (PIC, Pig Improvement Company), s područja Belje d.d. Analizirani su pokazatelji kvalitete trupova i mesa: duljine polovica, debljina mišića i leđne slanine, površina dugog leđnog mišića i pripadajuće slanine, pH 45 minuta post mortem, pH nakon 24 sata hlađenja, EC nakon 24 sata, boja mesa, otpuštanje mesnog soka, nježnost/tekstura mesa i kemijski sastav mesa (udio vode, masti, proteina i kolagena). Za analizu PRKAg3 izolirana je deoksiribonukleinska kiselina, a pročišćeni PCR produkti analizirani su pomoću sekvenatora ABI 3130. Rezultati istraživanja pokazuju da na kvalitativna svojstva polovica najviše utječe spol svinja. U nazimica je izmjerena veća mesnatost, veća debljina mišića i sukladno tome, manja debljina slanine, veća duljine polovica i opseg buta u odnosu na kastrate. Istraživani polimorfizmi na 199. kodonu RN gena razlikovali su se u debljini slanine, koja je najmanja kod Val/Val genotipa, a najveća kod genotipa Ile/Val. Genotip Ile/Ile je pozitivno utjecao na pH mjeren 45 minuta nakon klanja i stupanj žutila mesa, pri čemu su pripadnici ovog genotipa imali najviše vrijednosti pH45 u LD mišiću, najmanje otpuštanje mesnog soka i najnižu instrumentalnu nježnost u odnosu na ostale genotipove na kodonu 199. Ispitivanja utjecaja polimorfizma na lokusu PRKAG3 na pokazatelje kvalitete svinjskog mesa u Hrvatskoj još nisu rađena, a dobiveni rezultati ukazuju na mogućnost uporabe genotipa Ile/Ile kao markera za poboljšanje navedenih svojstava svinjskog mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek