Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 626524

Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja


Bertić, Vedran
Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja, 2012., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 626524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja
(Influence of polymorphisms at PRKAg3 locus on pork quality traits)

Autori
Bertić, Vedran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
15.12

Godina
2012

Stranica
67

Mentor
Kušec, Goran

Neposredni voditelj
Ivona Đurkin

Ključne riječi
svinje ; PRKAg3 ; sastav trupa ; kvaliteta mesa
(pigs ; PRKAg3 ; carcass composition ; meat quality)

Sažetak
Ispitivanja polimorfizma na lokusu PRKAg3 provedena su na 89 tovljenika križanaca PIC337 nerasta sa C23 krmačama (PIC, Pig Improvement Company), s područja Belje d.d. Analizirani su pokazatelji kvalitete trupova i mesa: duljine polovica, debljina mišića i leđne slanine, površina dugog leđnog mišića i pripadajuće slanine, pH 45 minuta post mortem, pH nakon 24 sata hlađenja, EC nakon 24 sata, boja mesa, otpuštanje mesnog soka, nježnost/tekstura mesa i kemijski sastav mesa (udio vode, masti, proteina i kolagena). Za analizu PRKAg3 izolirana je deoksiribonukleinska kiselina, a pročišćeni PCR produkti analizirani su pomoću sekvenatora ABI 3130. Rezultati istraživanja pokazuju da na kvalitativna svojstva polovica najviše utječe spol svinja. U nazimica je izmjerena veća mesnatost, veća debljina mišića i sukladno tome, manja debljina slanine, veća duljine polovica i opseg buta u odnosu na kastrate. Istraživani polimorfizmi na 199. kodonu RN gena razlikovali su se u debljini slanine, koja je najmanja kod Val/Val genotipa, a najveća kod genotipa Ile/Val. Genotip Ile/Ile je pozitivno utjecao na pH mjeren 45 minuta nakon klanja i stupanj žutila mesa, pri čemu su pripadnici ovog genotipa imali najviše vrijednosti pH45 u LD mišiću, najmanje otpuštanje mesnog soka i najnižu instrumentalnu nježnost u odnosu na ostale genotipove na kodonu 199. Ispitivanja utjecaja polimorfizma na lokusu PRKAG3 na pokazatelje kvalitete svinjskog mesa u Hrvatskoj još nisu rađena, a dobiveni rezultati ukazuju na mogućnost uporabe genotipa Ile/Ile kao markera za poboljšanje navedenih svojstava svinjskog mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ivona Djurkin Kušec (mentor)

Avatar Url Goran Kušec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bertić, Vedran
Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja, 2012., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Bertić, V. (2012) 'Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja', magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Berti\'{c}, Vedran}, year = {2012}, pages = {67}, keywords = {svinje, PRKAg3, sastav trupa, kvaliteta mesa}, title = {Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaoni\v{c}ka svojstva svinja}, keyword = {svinje, PRKAg3, sastav trupa, kvaliteta mesa}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Berti\'{c}, Vedran}, year = {2012}, pages = {67}, keywords = {pigs, PRKAg3, carcass composition, meat quality}, title = {Influence of polymorphisms at PRKAg3 locus on pork quality traits}, keyword = {pigs, PRKAg3, carcass composition, meat quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font