Pregled bibliografske jedinice broj: 62639
Varijabilnost oblika korijena kultivara stočne repe (Beta vulgaris var. crassa)
Varijabilnost oblika korijena kultivara stočne repe (Beta vulgaris var. crassa) // Zbornik sažetaka XXXV znanstvenog skupa hrvatskih agronoma
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. str. 184-185 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 62639 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Varijabilnost oblika korijena kultivara stočne repe (Beta vulgaris var. crassa)
(Variability of root shape of stock beet cultivars (Beta vulgaris var. crassa))
Autori
Štafa, Zvonimir ; Pospišil, Milan ; Mustapić, Zvonko ; Čegelj, Srećko ; Uher, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XXXV znanstvenog skupa hrvatskih agronoma
/ - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999, 184-185
Skup
XXXV znanstveni skup hrvatskih agronoma
Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.1999. - 25.02.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
stočna repa; kultivar; oblik korijena
(stock beet; cultivar; root shape)
Sažetak
Tijekom 1996. do 1998. godine na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu provedena su istraživanja s ciljem utvrđivanja variranja oblika korijena i gospodarskih svojstava 7 kultivara stočne repe.
Unutar kultivara Eckendorf po obliku korijena utvrđeno je 8 različitih tipova. Najzastupljeniji je izduženo valjkasti tip s naglim završetkom korijena (22,8%), koji u prosjeku ima najveću masu (1195 g), ali najmanje lakotopive suhe tvari (7,6%).
Kod kultivara Jamon po obliku korijena utvrđeno je 7 tipova od kojih na tipične za kultivar otpada 45,6%. Prosječna masa korijena izdvojenih tipova varirala je od 547 do 1364 g, a lakotopiva suha tvar od 9,4 do 15,6%.
Kultivar Rimon po obliku korijena imao je 7 tipova unutar kojih je najzastupljeniji valjkasto stožasti tip (33,9%). Prosječna masa korijena izdvojenih tipova varirala je od 588 do 1032 g, a lakotopiva suha tvar od 10,3 do 17,4%.
Kultivar Monro po obliku korijena imao je 9 tipova od kojih je najzastupljeniji izduženo stožasti tip (20,5%). Masa korijena varirala je od 617 do 1680 g, a lakotopiva suha tvar od 5,9 do 13,0%.
Unutar kultivara Ludbreška žuta utvrđeno je 11 tipova. Najzastupljeniji je valjkasti tip s naglim završetkom korijena, žute boje (22,2%). Prosječna masa korijena izdvojenih tipova varirala je od 245 do 1145 g, a lakotopiva suha tvar od 6,6 do 19,0%.
Kod kultivara Mamuth po obliku i boji korijena utvrđeno je 7 tipova od kojih je najzastupljeniji valjkasto vretenasti spljošteni tip, izdužene glave korijena (42,2%). Masa korijena je varirala od 923 do 1395 g, a lakotopiva suha tvar od 6,3 do 7,8%.
Kultivar Brigadir po obliku korijena imao je 5 tipova. Najviše je zastupljen izduženo valjkasti tip, svijetlo žute boje (32,5%). Masa korijena varirala je od 685 do 1228 g, a lakotopiva suha tvar od 6,5 do 7,9%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb