Pregled bibliografske jedinice broj: 62616
Promjena udjela prividnog ekstrakta u sladovinama u ovisnosti o sastavu usipka i postupku ukomljavanja
Promjena udjela prividnog ekstrakta u sladovinama u ovisnosti o sastavu usipka i postupku ukomljavanja, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 62616 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena udjela prividnog ekstrakta u sladovinama u ovisnosti o sastavu usipka i postupku ukomljavanja
(The change of the content of the apparent extract in worts in dependence of composition of the girst and procedure mashing)
Autori
Grbin, Vanesa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2000
Stranica
39
Mentor
Banović, Mara
Neposredni voditelj
--
Ključne riječi
pivo; fermentacija; ekstrakt
(beer; fermentation; extract)
Sažetak
Veliki utjecaj na kakvoću piva ima ekstrakt o čijem udjelu u osnovnoj sladovini i njegovom prevrenju tijekom fermentacije ovisi punoća okusa i stabilnost pjene. Udio ekstrakta je različit u različitim vrstama piva što se postiže mijenjanjem određenih parametara tijekom procesa proizvodnje. Cilj rada je bio ispitati utjecaj usipka i postupka ukomljavanja na udio ekstrakta tijekom fermentacije sladovine. Za ispitivanja su se koristile dvije sladovine za proizvodnju svijetlog i jedna za proizvodnju tamnog piva.
Dobiveni rezultati su pokazali da sastav usipka i postupak ukomljavanja utječu na udio ekstrakta tijekom fermentacije i trajanje fermentacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058301
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mara Banović
(mentor)