Pregled bibliografske jedinice broj: 62598
Utjecaj nekih hidrokoloida i sladnog ekstrakta na viskoznost pšeničnog brašna
Utjecaj nekih hidrokoloida i sladnog ekstrakta na viskoznost pšeničnog brašna, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 62598 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj nekih hidrokoloida i sladnog ekstrakta na viskoznost pšeničnog brašna
(Influence of some hydrocolloids and malt extract addition on wheat flour viscosity)
Autori
Mikulić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.07
Godina
2000
Stranica
64
Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Neposredni voditelj
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
aktivnost α -amilaze; pektin; karboksimetilceluloza; pšenično brašno
(α -amylase activity; pectin; carboxmethilcellulose; wheat flour)
Sažetak
Metodom broja padanja određuje se aktivnost α -amilaze koristeći škrob kao supstrat. Cilj rada bio je ispitati aktivnost α -amilaze tri brašna s različitom amilolitičkom aktivnosti, te utvrditi utjecaj dva hidrokoloida (prktina i karboksimetilceluloze) i sladnog ekstrakta na broj padanja ispitivanih brašna. Iz provedenih ispitivanja zaključeno je da dodatak viših koncentracija oba ispitivana hidrokoloida dovodi po povećanja vrijednosti broja padanja kod sva tri brašna s različitom aktivnosti α -amilaze. Dodatkom smjese karboksimetileluloze i sladnog ekstrakta oomjera 2:1 doško je do smanjenja vrijednosti broja padanja
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija