Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 625643

Utjecaj granulacije kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata


Zeko, Josip
Utjecaj granulacije kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 625643 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj granulacije kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata
(Effect of Corn Grits Particle Size Granulation on Properties of Extrudates)

Autori
Zeko, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.03

Godina
2013

Stranica
31

Mentor
Ačkar, Đurđica

Ključne riječi
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; granulacija
(extrusion ; corn grits ; particle size)

Sažetak
Ekstruzija je suvremeni postupak obrade različitih vrsta sirovina i proizvodnje širokog spektra prehrambenih proizvoda, pri čemu se kao osnovna sirovina često koristi kukuruzna krupica. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj granulacije kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata. Kukuruzne krupice granulacije >500 µm i <500 µm ekstrudirane su pri vlažnosti 15% i 20% na laboratorijskom jednopužnom ekstruderu pri temperaturnom profilu 135/170/170 °C, uz upotrebu puža konfiguracije 4:1 i sapnice promjera 4 mm. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva te su rezultati uspoređeni sa kontrolnim neekstrudiranim uzorcima kukuruznih krupica. Dobiveni rezultati pokazali su da je kukuruzna krupica veće granulacije bolje ekspandirala pri udjelu vlage 15%, a manje pri udjelu vlage 20% u odnosu na krupicu manje granulacije. Ekspanzijski omjer (EO) ekstrudata bio je veći kod krupica ekstrudiranih pri nižem udjelu vlage, bez obzira na granulaciju. Nasipna masa obiju krupica ekstrudiranih pri nižoj vlažnosti bila je manja. Tvrdoća ekstrudata rasla je s povećanjem vlažnosti, dok se lomljivost smanjivala, bez obzira na granulaciju kukuruzne krupice. Nakon provedenog procesa ekstruzije kod svih uzoraka se povećala moć upijanja te je došlo do smanjenja vrijednosti viskoznosti vrha, viskoznosti nakon miješanja pri 92 °C i viskoznosti pri 50 °C kod obiju krupica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Zeko, Josip
Utjecaj granulacije kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Zeko, J. (2013) 'Utjecaj granulacije kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zeko, Josip}, year = {2013}, pages = {31}, keywords = {ekstruzija, kukuruzna krupica, granulacija}, title = {Utjecaj granulacije kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata}, keyword = {ekstruzija, kukuruzna krupica, granulacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zeko, Josip}, year = {2013}, pages = {31}, keywords = {extrusion, corn grits, particle size}, title = {Effect of Corn Grits Particle Size Granulation on Properties of Extrudates}, keyword = {extrusion, corn grits, particle size}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font