Pregled bibliografske jedinice broj: 625372
Analiza uzoraka vina sorte Škrlet proizvedenih u vinskoj podregiji Moslavina
Analiza uzoraka vina sorte Škrlet proizvedenih u vinskoj podregiji Moslavina, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 625372 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza uzoraka vina sorte Škrlet proizvedenih u vinskoj podregiji Moslavina
(Analyses of basic components of Škrlet wine produced in Moslavina subregion)
Autori
Belošević, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2012
Stranica
55
Mentor
Petravić Tominac, Vlatka
Neposredni voditelj
Oros, Damir
Ključne riječi
autohtona sorta; vino; Moslavina; škrlet; etanol; kemijski sastav vina; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC); plinska kromatografija (GC)
(autochtonous cultivar; wine; Moslavina; škrlet; ethanol; chemical composition of wine; high pressure liquid chromatography (HPLC); gas chromatography (GC))
Sažetak
Škrlet je autohtona sorta podrijetlom iz vinogradarskih podregija Pokuplje i Moslavina. Osim imena Škrlet, ova se sorta naziva i Škrlet bijeli, Škrlet tusti, Škrtec, Ovnek žuti, Vinek žuti, Ovinek slatki, Osukač, Žutak, Kanigl Grüner i dr. Analizirano je pet vina sorte Škrlet, privatnih proizvođača, proizvedenih u volodersko-ivanićgradskom i petrinjskom vinogorju, podregija Moslavina. Kemijskim analizama su određene koncentracije ukupnog šećera, kiselina (ukupnih i hlapljivih) kao i ukupnog, vezanog i slobodnog SO2. Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određene su koncentracije etanola, glukoze, fruktoze, jabučne kiseline, mliječne kiseline i glicerola, a i plinskom kromatografijom (GC) određena je koncentracija etanola. Od analiziranih uzoraka vina, ukupno četiri uzorka zadovoljavaju uvjete propisane Pravilnikom, dok jedan uzorak odstupa od navedenog Pravilnika glede koncentracije glicerola, ukupnih kiselina i šećera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb