Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 625372

Analiza uzoraka vina sorte Škrlet proizvedenih u vinskoj podregiji Moslavina


Belošević, Mateja
Analiza uzoraka vina sorte Škrlet proizvedenih u vinskoj podregiji Moslavina, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 625372 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza uzoraka vina sorte Škrlet proizvedenih u vinskoj podregiji Moslavina
(Analyses of basic components of Škrlet wine produced in Moslavina subregion)

Autori
Belošević, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2012

Stranica
55

Mentor
Petravić Tominac, Vlatka

Neposredni voditelj
Oros, Damir

Ključne riječi
autohtona sorta; vino; Moslavina; škrlet; etanol; kemijski sastav vina; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC); plinska kromatografija (GC)
(autochtonous cultivar; wine; Moslavina; škrlet; ethanol; chemical composition of wine; high pressure liquid chromatography (HPLC); gas chromatography (GC))

Sažetak
Škrlet je autohtona sorta podrijetlom iz vinogradarskih podregija Pokuplje i Moslavina. Osim imena Škrlet, ova se sorta naziva i Škrlet bijeli, Škrlet tusti, Škrtec, Ovnek žuti, Vinek žuti, Ovinek slatki, Osukač, Žutak, Kanigl Grüner i dr. Analizirano je pet vina sorte Škrlet, privatnih proizvođača, proizvedenih u volodersko-ivanićgradskom i petrinjskom vinogorju, podregija Moslavina. Kemijskim analizama su određene koncentracije ukupnog šećera, kiselina (ukupnih i hlapljivih) kao i ukupnog, vezanog i slobodnog SO2. Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određene su koncentracije etanola, glukoze, fruktoze, jabučne kiseline, mliječne kiseline i glicerola, a i plinskom kromatografijom (GC) određena je koncentracija etanola. Od analiziranih uzoraka vina, ukupno četiri uzorka zadovoljavaju uvjete propisane Pravilnikom, dok jedan uzorak odstupa od navedenog Pravilnika glede koncentracije glicerola, ukupnih kiselina i šećera.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlatka Petravić Tominac (mentor)

Avatar Url Damir Oros (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Belošević, Mateja
Analiza uzoraka vina sorte Škrlet proizvedenih u vinskoj podregiji Moslavina, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Belošević, M. (2012) 'Analiza uzoraka vina sorte Škrlet proizvedenih u vinskoj podregiji Moslavina', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Belo\v{s}evi\'{c}, Mateja}, year = {2012}, pages = {55}, keywords = {autohtona sorta, vino, Moslavina, \v{s}krlet, etanol, kemijski sastav vina, teku\'{c}inska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC), plinska kromatografija (GC)}, title = {Analiza uzoraka vina sorte \v{S}krlet proizvedenih u vinskoj podregiji Moslavina}, keyword = {autohtona sorta, vino, Moslavina, \v{s}krlet, etanol, kemijski sastav vina, teku\'{c}inska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC), plinska kromatografija (GC)}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Belo\v{s}evi\'{c}, Mateja}, year = {2012}, pages = {55}, keywords = {autochtonous cultivar, wine, Moslavina, \v{s}krlet, ethanol, chemical composition of wine, high pressure liquid chromatography (HPLC), gas chromatography (GC)}, title = {Analyses of basic components of \v{S}krlet wine produced in Moslavina subregion}, keyword = {autochtonous cultivar, wine, Moslavina, \v{s}krlet, ethanol, chemical composition of wine, high pressure liquid chromatography (HPLC), gas chromatography (GC)}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font