Pregled bibliografske jedinice broj: 625367
Analiza osnovnih sastojaka vina sorata Pinot bijeli i Pinot sivi
Analiza osnovnih sastojaka vina sorata Pinot bijeli i Pinot sivi, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 625367 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza osnovnih sastojaka vina sorata Pinot bijeli i Pinot sivi
(Analyses of basic components in wines Pinot blanc and Pinot gris)
Autori
Krtalić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2012
Stranica
56
Mentor
Petravić Tominac, Vlatka
Neposredni voditelj
Oros, Damir
Ključne riječi
Pinot bijeli; Pinot sivi; kemijski sastav vina; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC); plinska kromatografija (GC)
(Pinot blanc; Pinot gris; chemical composition of wine; high pressure liquid chromatography (HPLC); gas chromatography (GC))
Sažetak
Analizirano je ukupno pet vina, privatnih proizvođača, proizvedenih u volodersko-ivanićgradskom vinogorju, podregija Moslavina i kutjevačkom vinogorju, podregija Slavonija, i to tri vina sorte Pinot sivi te dva vina sorte Pinot bijeli. Plinskom kromatografijom (GC) određena je koncentracija etanola. Kemijskim analizama prema Pravilniku o vinu određene su koncentracije šećera, ukupnih i hlapljivih kiselina te slobodnog, vezanog i ukupnog SO2. Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određene su koncentracije glukoze, fruktoze, saharoze, glicerola, mliječne kiseline i jabučne kiseline. Rezultati ovih analiza zadovoljavaju kriterije propisane Pravilnikom o vinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb