Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 625367

Analiza osnovnih sastojaka vina sorata Pinot bijeli i Pinot sivi


Krtalić, Marija
Analiza osnovnih sastojaka vina sorata Pinot bijeli i Pinot sivi, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 625367 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza osnovnih sastojaka vina sorata Pinot bijeli i Pinot sivi
(Analyses of basic components in wines Pinot blanc and Pinot gris)

Autori
Krtalić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2012

Stranica
56

Mentor
Petravić Tominac, Vlatka

Neposredni voditelj
Oros, Damir

Ključne riječi
Pinot bijeli; Pinot sivi; kemijski sastav vina; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC); plinska kromatografija (GC)
(Pinot blanc; Pinot gris; chemical composition of wine; high pressure liquid chromatography (HPLC); gas chromatography (GC))

Sažetak
Analizirano je ukupno pet vina, privatnih proizvođača, proizvedenih u volodersko-ivanićgradskom vinogorju, podregija Moslavina i kutjevačkom vinogorju, podregija Slavonija, i to tri vina sorte Pinot sivi te dva vina sorte Pinot bijeli. Plinskom kromatografijom (GC) određena je koncentracija etanola. Kemijskim analizama prema Pravilniku o vinu određene su koncentracije šećera, ukupnih i hlapljivih kiselina te slobodnog, vezanog i ukupnog SO2. Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određene su koncentracije glukoze, fruktoze, saharoze, glicerola, mliječne kiseline i jabučne kiseline. Rezultati ovih analiza zadovoljavaju kriterije propisane Pravilnikom o vinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlatka Petravić Tominac (mentor)

Avatar Url Damir Oros (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krtalić, Marija
Analiza osnovnih sastojaka vina sorata Pinot bijeli i Pinot sivi, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Krtalić, M. (2012) 'Analiza osnovnih sastojaka vina sorata Pinot bijeli i Pinot sivi', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krtali\'{c}, Marija}, year = {2012}, pages = {56}, keywords = {Pinot bijeli, Pinot sivi, kemijski sastav vina, teku\'{c}inska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC), plinska kromatografija (GC)}, title = {Analiza osnovnih sastojaka vina sorata Pinot bijeli i Pinot sivi}, keyword = {Pinot bijeli, Pinot sivi, kemijski sastav vina, teku\'{c}inska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC), plinska kromatografija (GC)}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krtali\'{c}, Marija}, year = {2012}, pages = {56}, keywords = {Pinot blanc, Pinot gris, chemical composition of wine, high pressure liquid chromatography (HPLC), gas chromatography (GC)}, title = {Analyses of basic components in wines Pinot blanc and Pinot gris}, keyword = {Pinot blanc, Pinot gris, chemical composition of wine, high pressure liquid chromatography (HPLC), gas chromatography (GC)}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font