Pregled bibliografske jedinice broj: 62519
Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži
Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži // Mljekarstvo, 50 (2000), 1; 25-51 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 62519 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime
smjese graška i raži
(Effect of sowing density on the quality and yield
of a mixture of winter pea and rye)
Autori
Štafa, Zvonimir ; Danjek, Ivan ; Maćešić, Dubravko ; Uher, Darko ; Grbeša, Darko
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 50
(2000), 1;
25-51
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
smjesa ozimog graška i raži ; gustoća sjetve ; kakvoća ; prinos
(mixtures of winter pea and rye ; sowing density ; quality ; yield)
Sažetak
Trogodišnjim istraživanjima (1994./95. Do 1997./98.) utvrđivan je utjecaj gustoće sjetve ozime smjese stočnog graška Maksimirki ozimi i populacije krmne raži na osobine, prinose i kakvoću. Ozimi grašak je sijan sa 50, 100 i 150 zrna po m2, a raž 100 i 200 zrna. Košnjom su, u početku cvatnje graška, utvrđeni prosječni urodi zelene mase smjese od 50, 0 do 56, 6 t/ha. Razlike u prinosima nisu signifikantne. U vrijeme košnje, smjese su imale prosječno 22, 00% suhe tvari. Raž je u vrijeme košnje imala prosječno 26, 58%, a grašak 17, 00 % suhe tvari u zelenoj masi. Udio graška u doba košnje u zelenoj masi prosječno je iznosio 23, 8 %, a u suhoj tvari po varijantama gustoće od 11, 38 do 23, 56 %, odnosno u prosjeku 17, 51 %. Prinosi suhe tvari smjese ovisili su o gustoći sjetve, a iznosili su od 11, 88 t/ha do 13, 49 t/ha bez signifikantnih razlika. U trećoj godini košena je smjesa u tri roka: pred klasanje raži (28.04.) u početku cvatnje graška (7.05.) i punoj cvatnji graška (14.05.). Ovisno o roku košnje urodi zelene mase iznosili su od 51, 80 t/ha (28.04.), 58, 59 t/ha (7.05.) i 63, 52 t/ha (14.05.), a prinosi suhe tvari: 11, 24 t/ha (28.04.), 14, 07 t/ha (7.05.) i 18, 50 t/ha (14.05.). Prinosi probavljivih surovih bjelančevina prosječno su iznosili od 1491 kg/ha košnjom smjese 28.04., 1434 kg/ha 7.05., i 1821 kg/ha košnjom 14.05., a škrobnih jedinica 7, 79 t/ha, 8, 54 t/ha i 12, 54 t/ha u navedenim rokovima košnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Darko Uher
(autor)
Dubravko Maćešić
(autor)
Darko Grbeša
(autor)
Ivan Danjek
(autor)
Zvonimir Štafa
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- Agricola
- CAB Abstracts. Food science and technology ABS
- Food line
- Food science and technology
- Toxline
- CAB Health
- Agris
- World transl. Indeks
- Packaging science and technology