Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 62519

Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži


Štafa, Zvonimir; Danjek, Ivan; Maćešić, Dubravko; Uher, Darko; Grbeša, Darko
Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži // Mljekarstvo, 50 (2000), 1; 25-51 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 62519 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži
(Effect of sowing density on the quality and yield of a mixture of winter pea and rye)

Autori
Štafa, Zvonimir ; Danjek, Ivan ; Maćešić, Dubravko ; Uher, Darko ; Grbeša, Darko

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 50 (2000), 1; 25-51

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
smjesa ozimog graška i raži ; gustoća sjetve ; kakvoća ; prinos
(mixtures of winter pea and rye ; sowing density ; quality ; yield)

Sažetak
Trogodišnjim istraživanjima (1994./95. Do 1997./98.) utvrđivan je utjecaj gustoće sjetve ozime smjese stočnog graška Maksimirki ozimi i populacije krmne raži na osobine, prinose i kakvoću. Ozimi grašak je sijan sa 50, 100 i 150 zrna po m2, a raž 100 i 200 zrna. Košnjom su, u početku cvatnje graška, utvrđeni prosječni urodi zelene mase smjese od 50, 0 do 56, 6 t/ha. Razlike u prinosima nisu signifikantne. U vrijeme košnje, smjese su imale prosječno 22, 00% suhe tvari. Raž je u vrijeme košnje imala prosječno 26, 58%, a grašak 17, 00 % suhe tvari u zelenoj masi. Udio graška u doba košnje u zelenoj masi prosječno je iznosio 23, 8 %, a u suhoj tvari po varijantama gustoće od 11, 38 do 23, 56 %, odnosno u prosjeku 17, 51 %. Prinosi suhe tvari smjese ovisili su o gustoći sjetve, a iznosili su od 11, 88 t/ha do 13, 49 t/ha bez signifikantnih razlika. U trećoj godini košena je smjesa u tri roka: pred klasanje raži (28.04.) u početku cvatnje graška (7.05.) i punoj cvatnji graška (14.05.). Ovisno o roku košnje urodi zelene mase iznosili su od 51, 80 t/ha (28.04.), 58, 59 t/ha (7.05.) i 63, 52 t/ha (14.05.), a prinosi suhe tvari: 11, 24 t/ha (28.04.), 14, 07 t/ha (7.05.) i 18, 50 t/ha (14.05.). Prinosi probavljivih surovih bjelančevina prosječno su iznosili od 1491 kg/ha košnjom smjese 28.04., 1434 kg/ha 7.05., i 1821 kg/ha košnjom 14.05., a škrobnih jedinica 7, 79 t/ha, 8, 54 t/ha i 12, 54 t/ha u navedenim rokovima košnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178331
178332

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Uher (autor)

Avatar Url Dubravko Maćešić (autor)

Avatar Url Darko Grbeša (autor)

Avatar Url Ivan Danjek (autor)

Avatar Url Zvonimir Štafa (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štafa, Zvonimir; Danjek, Ivan; Maćešić, Dubravko; Uher, Darko; Grbeša, Darko
Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži // Mljekarstvo, 50 (2000), 1; 25-51 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Štafa, Z., Danjek, I., Maćešić, D., Uher, D. & Grbeša, D. (2000) Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži. Mljekarstvo, 50 (1), 25-51.
@article{article, author = {\v{S}tafa, Zvonimir and Danjek, Ivan and Ma\'{c}e\v{s}i\'{c}, Dubravko and Uher, Darko and Grbe\v{s}a, Darko}, year = {2000}, pages = {25-51}, keywords = {smjesa ozimog gra\v{s}ka i ra\v{z}i, gusto\'{c}a sjetve, kakvo\'{c}a, prinos}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {50}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj gusto\'{c}e sjetve na kakvo\'{c}u i prinose ozime smjese gra\v{s}ka i ra\v{z}i}, keyword = {smjesa ozimog gra\v{s}ka i ra\v{z}i, gusto\'{c}a sjetve, kakvo\'{c}a, prinos} }
@article{article, author = {\v{S}tafa, Zvonimir and Danjek, Ivan and Ma\'{c}e\v{s}i\'{c}, Dubravko and Uher, Darko and Grbe\v{s}a, Darko}, year = {2000}, pages = {25-51}, keywords = {mixtures of winter pea and rye, sowing density, quality, yield}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {50}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Effect of sowing density on the quality and yield of a mixture of winter pea and rye}, keyword = {mixtures of winter pea and rye, sowing density, quality, yield} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Agricola
  • CAB Abstracts. Food science and technology ABS
  • Food line
  • Food science and technology
  • Toxline
  • CAB Health
  • Agris
  • World transl. Indeks
  • Packaging science and technology





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font