Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 62501

Utjecaj histokemijskih osobitosti mišićnih vlakana na kakvoću proizvoda od usitnjene junetine


Nejedli, Srebrenka
Utjecaj histokemijskih osobitosti mišićnih vlakana na kakvoću proizvoda od usitnjene junetine, 1999., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 62501 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj histokemijskih osobitosti mišićnih vlakana na kakvoću proizvoda od usitnjene junetine
(The influence of histochemical properties muscle fibres on quality products of mincened heifers meat)

Autori
Nejedli, Srebrenka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
1999

Stranica
143

Mentor
Hraste, Ante ; Jelić, Ante

Ključne riječi
histokemija; mišići; hamburgeri; tatarski biftek
(histochemistry; muscles; hamburgers; steak tatare)

Sažetak
U provedenim istraživanjima korišteno je 10 polovica 5 tovnih junaca hrvatske simentalske pasmine. Za histometabolička istraživanja uzeti su uzorci mišića i to m. obliquus abdominis externus, m. rectus abdominis m. triceps brachii, m. pectoralis superficialis, m. longissimus dorsi, m. psoas major i m. semimemcranaceus na kojima je istraživana aktivnost LDH i SDH aktivnost standardne alkalne i kiselostabilne miozinske ATP-ase, količinu vezinog i masnog tkiva te količinu glikogena. Od istraživanih mišića izrađeni su proizvodi tipa hamburger i tatarski biftek te su na oba proizvoda izvršena i stereološka te senzorska istraživanja. U svim istraživanim mišićima nađena su tri tipa vlakana i to: bijela, crvena i intermedijarna vlakna. Na mišiće sa stajališta njihove ekonomske iskoristivosti izravno utjeće predominantan tip mišićnih vlakana te udio vezivnog i masnog tkiva.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
053073

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Jelić (mentor)

Avatar Url Srebrenka Nejedli (autor)

Avatar Url Ante Hraste (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nejedli, Srebrenka
Utjecaj histokemijskih osobitosti mišićnih vlakana na kakvoću proizvoda od usitnjene junetine, 1999., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb
Nejedli, S. (1999) 'Utjecaj histokemijskih osobitosti mišićnih vlakana na kakvoću proizvoda od usitnjene junetine', doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nejedli, Srebrenka}, year = {1999}, pages = {143}, keywords = {histokemija, mi\v{s}i\'{c}i, hamburgeri, tatarski biftek}, title = {Utjecaj histokemijskih osobitosti mi\v{s}i\'{c}nih vlakana na kakvo\'{c}u proizvoda od usitnjene junetine}, keyword = {histokemija, mi\v{s}i\'{c}i, hamburgeri, tatarski biftek}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nejedli, Srebrenka}, year = {1999}, pages = {143}, keywords = {histochemistry, muscles, hamburgers, steak tatare}, title = {The influence of histochemical properties muscle fibres on quality products of mincened heifers meat}, keyword = {histochemistry, muscles, hamburgers, steak tatare}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font