Pregled bibliografske jedinice broj: 62480
Utjecaj dodatka enzimskih preparata na tehnološku kakvoću tijesta za proizvodnju vafel listova
Utjecaj dodatka enzimskih preparata na tehnološku kakvoću tijesta za proizvodnju vafel listova, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 62480 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka enzimskih preparata na tehnološku kakvoću tijesta za proizvodnju vafel listova
(Influence of enzyme preparations addition on technological quality of dough for wafers production)
Autori
Jukić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.07
Godina
2000
Stranica
63
Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Ključne riječi
pšenično brašno; enzimski preparati; tehnološka kakvoća tijesta; vafel listovi
(wheat flour; enzyme preparations; technological quality of dough; wafers production)
Sažetak
Svrha rada bio je ispitivanje utjecaja enzimskih preparata na tehnološku kakvoću tijesta za proizvodnju vafel listova. Ispitivanja su rađena s jednim uzorkom brašna T-500 kojem su dodavani enzimski preparati u prahu: papain, Biobake CDI (proteaze i kvaščev ekstrakt) i Biobake CHW (proteaze i hemicelulaza), dodavani u različitim koncentracijama u odnosu na količinu brašna. Rezultati ispitivanja pokazali su da je dodatak sva tri enzimska preparata povoljno utjecao na tehnološku kakvoću tijesta za proizvodnju vafel listova. Njihovom uporabom značajno se povećao stupanj omekšanja tijesta i smanjila viskoznost tijesta. Najpovoljnijim se pokazao enzimski preparat koji sadrži proteaze i hemicelulazu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija