Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 62475

Proizvodnja stočne hrane iz GM biljaka - da ili ne?


Pejić, Ivan; Kereša, Snježana; Grbeša, Darko
Proizvodnja stočne hrane iz GM biljaka - da ili ne? // Sjemenarstvo, 16 (1999), 6; 687-699 (podatak o recenziji nije dostupan, osvrt, ostalo)


CROSBI ID: 62475 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja stočne hrane iz GM biljaka - da ili ne?
(Feedstuff production based on GM plants - yes or no?)

Autori
Pejić, Ivan ; Kereša, Snježana ; Grbeša, Darko

Izvornik
Sjemenarstvo 16 (1999), 6; 687-699

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, osvrt, ostalo

Sažetak
Genetski modificiranim (GM) biljkama nazivaju se one dobivene tehnikama genetskog inženjerstva. Genetsko inženjerstvo je skup biotehnoloških metoda i postupaka nastalih razvojom molekularne biologije i genetike, koji omogućuju izolaciju i prijenos (transfer) gena iz jednog organizma u drugi. Ove tehnologije otvaraju brojne mogućnosti manipulacija s genima, tj. kombiniranja i prijenosa svojstava vrlo udaljenih vrsta koje ne bi mogle nikada biti ostvarene prirodnim putom. Unazad 4-5 godina, u nekoliko zemalja (SAD, Kanada, Argentina, Kina) se enormno povećavaju površine zasijane s GM sortama kukuruza, uljane repice, krumpira, soje i drugih poljoprivrednih vrsta, jer tamo osiguravaju veće i sigurnije prinose i veću profitabilnost ratarske proizvodnje. Danas najviše genetski modificiranih sorata nosi gen koji sortu čini otpornom na određeni totalni herbicid, te je kontrola korova kod ovakvih sorti lakša, jednostavnija i jeftinija. Drugo najvažnije svojstvo današnjih GM sorti je otpornost na određenu grupu štetnika kao što su npr. pamučni i kukuruzni moljac, a rezultat je gena izoliranog i prenešenog iz bakterije Bacillus thuringiensis (Bt). Ovakve “Bt” sorte osiguravaju potpunu otpornost usjeva na navedene štetnike i potpuno isključuju primjenu značajnih količina kemijskih sredstava koja se inače redovito apliciraju u tlo prilikom sjetve po klasičnoj tehnologiji. Međutim, pored pozitivnih strana koje prepoznaju i koriste farmeri, GM organizmi izazivaju strah i zabrinutost kod laika i kod znanstvenika, od mogućih nekontroliranih pojava i neželjenih posljedica po okolinu i samog čovjeka. U radu se obrađuju: principi genetskog inženjerstva, trenutne statistike o vrstama, sortama i površinama zasijanim GM biljkama za ishranu stoke, status GM biljaka u Hrvatskoj, te diskutiraju znanstveno utemeljeni razlozi Za i Protiv uzgoja GM biljaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178322

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Grbeša (autor)

Avatar Url Ivan Pejić (autor)

Avatar Url Snježana Kereša (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pejić, Ivan; Kereša, Snježana; Grbeša, Darko
Proizvodnja stočne hrane iz GM biljaka - da ili ne? // Sjemenarstvo, 16 (1999), 6; 687-699 (podatak o recenziji nije dostupan, osvrt, ostalo)
Pejić, I., Kereša, S. & Grbeša, D. (1999) Proizvodnja stočne hrane iz GM biljaka - da ili ne?. Sjemenarstvo, 16 (6), 687-699.
@article{article, author = {Peji\'{c}, Ivan and Kere\v{s}a, Snje\v{z}ana and Grbe\v{s}a, Darko}, year = {1999}, pages = {687-699}, keywords = {}, journal = {Sjemenarstvo}, volume = {16}, number = {6}, title = {Proizvodnja sto\v{c}ne hrane iz GM biljaka - da ili ne?}, keyword = {} }
@article{article, author = {Peji\'{c}, Ivan and Kere\v{s}a, Snje\v{z}ana and Grbe\v{s}a, Darko}, year = {1999}, pages = {687-699}, keywords = {}, journal = {Sjemenarstvo}, volume = {16}, number = {6}, title = {Feedstuff production based on GM plants - yes or no?}, keyword = {} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font