Pregled bibliografske jedinice broj: 62472
Utvrđivanje utjecaja vlažnosti brašna na točnost određivanja broja padanja
Utvrđivanje utjecaja vlažnosti brašna na točnost određivanja broja padanja, 1999., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 62472 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje utjecaja vlažnosti brašna na točnost određivanja broja padanja
(Influence investigate of flour moisture content on precise estimation of falling number)
Autori
Manojlović, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
08.07
Godina
1999
Stranica
67
Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Neposredni voditelj
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
pšenično brašno; vlažnost; broj padanja
(wheat flour; moisture content; falling number)
Sažetak
Metodom broja padanja utvrđuje se α - amilazna aktivnost uzorka. Metoda je pogodna za kontrolu kakvoće brašna u mlinovima i pekarnicama, te omogućuje predviđanje svojstava sredine kruha. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj aktivnosti α - amilaze, te utvrditi utjecaj vlažnosti brašna na točnost određivanja broja padanja. U radu je ispitan 51 uzorak brašnasorti pšenica uroda 1996/97. i 1997/98. godine s lokaliteta Đakovo, Osijek, Donji Miholjac, Čakovec i Vinkovci. Ispitivanja su pokazala da je u znanstvenim ispitivanjima potrebno raditi korekciju obzirom na vlagu, dok u mlinskoj i pekarskoj industriji ta korekcija nije nužna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija