Pregled bibliografske jedinice broj: 624279
Kemijski sastav kunjke (Arca noae Linnaeus, 1758) iz Malostonskog zaljeva
Kemijski sastav kunjke (Arca noae Linnaeus, 1758) iz Malostonskog zaljeva // Zbornik radova s 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 638-641 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 624279 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav kunjke (Arca noae Linnaeus, 1758) iz Malostonskog zaljeva
(Chemical composition of the Noah's Ark (Arca noae Linnaeus, 1758) from Mali Ston Bay)
Autori
Dupčić Radić, Iris ; Carić, Marina ; Bolotin, Jakša ; Peharda, Melita ; Bratoš Cetinić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova s 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 638-641
ISBN
978-953-7871-08-6
Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kunjka; Arca noae; kemijski sastav; Malostonski zaljev
(ark shell; Arca noae; chemical comosition; Mali Ston Bay)
Sažetak
Kemijski sastav kunjke (Arca noae) istraživan je mjesečno od prosinca 2001. do studenog 2002. u Malostonskom zaljevu. Svježe meso kunjke sastoji se u prosjeku od 77.61±1.86% vode i 22.39±1.86% suhe tvari, a suho od 89.04±2.17% organske i 10.96±2.17 % anorganske tvari. Sadržaj suhe tvari smanjuje se u zimskom razdoblju kada su temperature mora niže od 13 °C, a s proljetnim porastom temperature mora, u travnju dostiže najveću vrijednost. Promjene u sadržaju suhe tvari uglavnom su popraćene odgovarajućim promjenama u sadržaju organske tvari. Utvrđena je pozitivna korelacija anorganske tvari i saliniteta. S obzirom na kemijski sastav, kunjka je najbolja za konzumaciju u proljeće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
275-0000000-3186 - Struktura planktonskih populacija u trofičkom gradijentu u južnom Jadranu (Batistić, Mirna, MZO ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište u Dubrovniku
Profili:
Jakša Bolotin
(autor)
Ana Bratoš Cetinić
(autor)
Iris Dupčić Radić
(autor)
Melita Peharda Uljević
(autor)