Pregled bibliografske jedinice broj: 62397
Trendovi u prehrambeno-procesnom inženjerstvu u funkciji unaprjeđenja kakvoće prehrambenih proizvoda
Trendovi u prehrambeno-procesnom inženjerstvu u funkciji unaprjeđenja kakvoće prehrambenih proizvoda // Bilten razreda za tehničke znanosti, 3. (2000), 1; 12-19 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 62397 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Trendovi u prehrambeno-procesnom inženjerstvu u funkciji unaprjeđenja kakvoće prehrambenih proizvoda
(Trends in Food-Process Engineering Aimed at Improving Food Products Quality)
Autori
Lovrić, Tomislav
Izvornik
Bilten razreda za tehničke znanosti (1331-6818) 3.
(2000), 1;
12-19
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Trendovi prehrambeno-procesnog inženjerstva; kakvoća
(Trends in Food-Process engineering; quality)
Sažetak
Razvoj kemijskog i u godinama nakon drugog svjetskog rata prehrambeno-procesnog inženjerstva snažno je utjecao na razvoj procesnih sustava pa i prehrambene industrije u cjelini. Usprkos naizgled relativno sporim demografskim, socioekonomskim i psihološkim promjenama, sve su uočljivi pomaci u poimanju značenja prehrane za zdravlje potrošača i općenito utjecaj na način življenja. Novi zahtjevi potrošača su uvjetovali daljnje napore na usavršavanju postojećih i iznalaženju novih, odnosno alternativnih procesnih rješenja usmjerenu na optimizaciju procesnih sustava prema što većoj učinkovitosti i fleksibilnosti uz minimalno oštećenje proizvoda, te prema dinamičnoj kontroli procesa usvajanjem koncepta TQM (Total Quality Menegment) i HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) uz maksimalno uvažavanje ekoloških čimbenika.
Izvorni jezik
Hrvatski