Pregled bibliografske jedinice broj: 62380
Maltozni broj i pecivna kakvoća novih sorti pšenice s područja istočne Slavonije
Maltozni broj i pecivna kakvoća novih sorti pšenice s područja istočne Slavonije, 1998., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 62380 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Maltozni broj i pecivna kakvoća novih sorti pšenice s područja istočne Slavonije
(Maltose number and bread production with new croatian wheat varieties from eastern Slavonia region)
Autori
Šimić, Ivanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
21.12
Godina
1998
Stranica
58
Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Neposredni voditelj
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
maltozni broj; probna pečenja; hrvatske sorte pšenica
(maltose number; bread production; croatian wheat varieties)
Sažetak
Pecivna svojstva brašna, odnosno pšenice, najviše ovise o udjelu i kakvoći glutena, procesu želatinizacije škroba i amilolitičkoj aktivnosti enzima pšenice. Cilj ovog rada bio je ispitati sposobnost stvaranja šećera maltoze iz škroba djelovanjem β -amilaze (odrediti maltoozni broj) 8 uzoraka novih hrvatskih sorti pšenica, te utvrditi povezanost pecivnih svojstava pojedinih sorti pšenica i maltoznog broja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija